9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Video Presentation - 14

Laparoscopic excision of a paratubal cyst admitted with adnexal torsion; serous cystadenofibroma

B Yağız, Ö Balcı, E Ergün, A Karaman
Dr. Sami Ulus Maternity and Children Training and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery, Ankara

Paratubal cysts are rare conditions in children. Although malignancy is rare, surgery is recommended for large cysts as they may cause abdominal pain and torsion of the ovary or uterine adnexa.

A 14,5 year old girl admitted for abdominal pain since the same morning. As tenderness at lower right qudrant is noticed on physical examination, US evaluation is performed and a right paraovarian cystic mass of 10X7 cm in diameter is revealed. Vascularization of the ovary was preserved on Doppler US and tumor markers were normal.  Although vascularization deemed preserved, the patient underwent urgent laparoscopic exploration for acute abdominal condition. On exploration, a pure cystis mass derived from right mesosalpinx caused a full spin of itself and related ovary and salpinx is noticed. After torsion is corrected, peritoneum over the cyst is incised with hook cautery. Cyst is dissected and freed from peritoneal attachments by means of hook cautery and vessel sealing device and cyst is excised. Intact cyst is hardly placed in to a 200 mm volume endobag. The fascia of umblical port is widened 1 cm more and cyts is aspirated and downsized  by means of 16G iv cannula introduced through the opening of endobag and retrieved out through the umblical port site.

Cystic ovarian and paraovarian masses are most commonly benign in children. As they may cause pain or torsion of the ovary or uterin adnexa, surgery is recommended. Unnecessary large incision for a benign condition and rupture during procedure are main considerations driving the details of surgical process. Increasing experience on laparoscopic surgery and aspiration of the cyst in the endobag without contaminating the abdomen enable safe and reliable excision.

Adneks torsiyonu ile başvuran paratubal kistin laparoskopik eksizyonu; seröz kistadenofibroma.

B Yağız, Ö Balcı, E Ergün, A Karaman
Dr. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Cerrahisi Kliniği, Ankara

Paratubal kistler çocuklarda nadir görülen patolojilerdir. Malignite nadir de olsa karın ağrısı ve over veya uterin adnekslerin torsiyonuna sebep olabildikleri için özellikle büyük olanların çıkarılmaları önerilir.

Olgu: 14,5 yaşında kız hasta sabahtan beri olan karın ağrısı ile başvurdu.  Sağ alt kadranda hassasiyeti olan hastaya yapılan US incelemede sağ paraovarian 10X7 cm boyutlarında kistik kitle izlendi. Over kanlanması ve tümör belirteçleri normaldi. Over kanlanması normal olmasına karşın hasta akut batın kabul edilerek laparoskopik eksplorasyon planlandı. Eksplorasyonda kendisi ve sağ overin 1 tur torsiyonuna sebep olmuş, sağ mezosalpinksten köken alan, üzeri periton ile örtülü saf kistik kitle mevcuttu. Torsiyon düzeltildikten sonra kist üzeri periton hook koter yardımıyla açıldı. Kist, üzerindeki peritondan hook koter ve damar mühürleme cihazı yardımıyla diseke edilerek intak olarak eksize edildi. Kist, 200 cc hacimli endobag içine zorlukla sığdırıldı. Göbek trokar ının fasyası 1 cm kadar büyütüldükten sonra torbanın ağzından 16G intraketle kist içeriği aspire edilerek kist boyutu küçültüldü ve trokar yerinden torba ile birlikte çıkartıldı. Histopatolojik incelemede benign seröz kistadenofibroma olarak değerlendirildi.

Kistik ovaryan ve paraovaryan kitleler  çocuklarda çoğunlukla benigndir. Karın ağrısı ve over ve uterin adnekslerin torsiyonuna sebep olabileceği için cerrahi önerilir. Büyük olanların çıkartılmasında büyük bir insizyon yapılması veya  işlem sırasında rüptür riski çekince yaratan durumlardır.  Artan laparoskopi deneyimlerimiz sayesinde rüptür olmadan bu lezyonlar eksize edilebilir ve endobag içinde batın içini kontamine etmeden aspire edilerek küçük bir insizyondan çıkartılabilir.

Close