9. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation Short - 17

LAPAROSCOPIC APPROACH TO NONPALPABLE TESTIS

İR User, BH Özokutan
University of Gaziantep, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery

INTRODUCTION/PURPOSE: Nowadays, laparoscopic exploration is widely used in nonpalpable testis patients. In this study, we aim to investigate results of cases operated by laparoscopic approach for nonpalpable testis

METHOD: Files of patients who had laparoscopic exploration or orchiopexy with the diagnosis of nonpalpable testis between the years 2012-2017, were reviewed retrospectively. Age, physical examination findings, associated anomalies, surgical interventions and long term results were evaluated.

RESULTS: Total of 61 cases with a mean age of 3.2 years (1-13 years) were included in the study. Associated cardiac anomaly was present in 8% of cases.

Genetic results revealed Kleinefelter syndrome in two, Prader-Willi, Noonan and 3MC syndromes in one patient each. Nonpalpable testis was on right side in 18 (29.5%), on left in 30 (49.2%) and bilateral in 13 (21.3%). During exploration, 34 testis were located in abdomen and 10 were in proximal inguinal canal. Spermatic vessels and cord were ending blindly in 7 (7.4%) cases. Atrophic inguinal testis were detected in 26 and hypoplastic in 4 cases with the pedicle entering inguinal canal. Atrophy and anorchia were more common on left side (69% and 71% respectively). Intraabdominal testis were almost equally distributed on each side (right:53%, left: 47%). Single-stage orchiopexy were performed in 18 and Fowler-Stephens in 11 cases with intraabdominal testis. In the last physical examination, age-appropriate testes were palpated in ipsilateral scrotum of 94.4% of patients. This rate was 71.7% in Fowler-Stephens group. In long term follow-up, one patient in single-stage orchiopexy and 3 patients in Fowler-Stephens group had atrophic testis.

CONCLUSION: Laparoscopy is a safe method for both diagnosis and treatment of nonpalpable testis.Higher success rates can be achieved by single-stage orchiopexy compared to Fowler-Stephens approach.

NONPALPABLE TESTİS OLGULARINDA LAPAROSKOPİK YAKLAŞIM

İR User, BH Özokutan
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD

GİRİŞ/AMAÇ: Günümüzde palpe edilemeyen testis olgularında laparoskopik eksplorasyon yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bu çalışmada nonpalpable testis tanısı ile laparoskopik yaklaşımla opere edilen olguların bulgularını incelemek amaçlanmıştır.

YÖNTEM: Bir çocuk cerrahisi kliniğinde 2012-2017 yılları arasında nonpalpable testis nedeniyle laparoskopik eksplorasyon veya orşiopeksi yapılan olguların dosyaları geriye dönük olarak incelenmiştir. Yaş, fiziksel inceleme bulguları, eşlik eden anomaliler, yapılan cerrahi girişimler ve uzun dönem takip sonuçları değerlendirilmiştir.

BULGULAR: Yaş ortalaması 3,2 yıl (1-13 yaş) olan 61 olgu çalışmaya dahil edildi. Olguların %8’inde kardiyak anomali mevcuttu. Genetik olarak 2 olguda Kleinefelter sendromu ve birer olguda Prader-Willi, Noonan ve 3MC sendromları vardı. Palpe edilemeyen testis olguların 18’inde (%29,5) sağda, 30’unda (%49,2) solda ve 13’ünde (%21,3) bilateral yerleşimliydi. Eksplorasyonda 34 olguda testisin abdomen içinde ve 10’unda inguinal kanal proksimalinde olduğu görüldü. Yedi olguda (%7,4) ise spermatik kord ve damarlar intraabdominal olarak kör sonlanıyordu. Pedikülün inguinal kanala girdiği 26 olguda atrofik testis ve 4’ünde hipoplazik testis vardı. Atrofi ve anorşi daha çok sol tarafta (%69 ve %71) görüldü. İntraabdominal testis ise her iki tarafta benzer oranlardaydı (sağ:%53, sol:%47). Testisin karın içinde yerleştiği 18 olguya tek seanslı, 11’ine ise Fowler-Stephens yöntemi ile orşiopeksi yapıldı. Tek seanslı orşiopeksi yapılan olguların son fizik muayenelerinde opere edilen tarafın skrotumunda %94.4 oranında yaşıyla uyumlu boyutta testis palpe edildi. Fowler-Stephens yapılan grupta ise bu oran %71,7 idi. Uzun dönem takiplerinde, tek seanslı orşiopeksi yapılan grupta 1, Fowler-Stephens grubunda ise 3 olguda testisin atrofiye olduğu görüldü.

SONUÇ: Laparoskopi, palpe edilemeyen testis olgularında hem tanı hem de tedavi amacıyla kullanılabilen güvenilir bir yöntemdir. Tek seansta yapılan orşiopeksi olgularında Fowler-Stephens yöntemi ile karşılaştırıldığında başarı oranı daha yüksektir.

Close