10. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation Long - 13

PSYCHOLOGICAL PROBLEMS IN EXSTROPHY-EPISPADIAS COMPLEX PATIENTS AND THEIR PARENTS IN LATE FOLLOW-UP PERIOD

AC Bakır*, HM Emül**, R Özcan***, M Eliçevik*, H Emir*, Y Söylet*, N Danişmend*, C Büyükünal*
*Istanbul University Medical Faculty Department of Pediatric Surgery Division of Pediatric Urology
**PEDAMED PSYCHIATRIC MEDICINE CENTER, Istanbul, Turkey
*** Istanbul University Cerrahpasa Medical Faculty Department of Pediatric Surgery

Introduction:

The social lives of exstrophy-epispadias compelx(EEC) patients and their parents are psychologically affected due to the problems such as incontinance, sexual problems and repetitive surgical procedures. We aimed to investigate these problems in EEC patients and their parents.

Patients and method:

27 EEC patients(mean age:20±6 years r:12-33 years) and their parents were evaluated in late period. Arizona Sexual Experience Scale, Temperament Evaluation of Memphis,Pisa,Paris and SanDiego–autoquestionnaire (TEMPS-A), Beck’s depression inventory, Maudsley Obsessional-Compulsive Inventory and Zarit Caregiver Burden Scale were performed. Pearson and Spearman correlation analyses were used.

Results:

According to the sexual life scale EEC patients were willing to have sexual relations with the opposite sex. The results were satisfactory in terms of sexual and physiological arousal. However, satisfaction scores were found to be lower than the expected. In patients with incontinance and genital cosmetic problems, candidates for further planned surgical procedures, depression and higher anxiety scales were detected. The parents had depressive mode due to ongoing stress for future operations and multiple clinical visits. In comparison with the other patients having various chronic disease, EEC group was in a better psychologic condition and this was attributed to the adoptive changes in long term.

Conclusion:

Depressive temperament, anxiety can be seen in EEC patients and their parents due to various ongoing problems. Therefore, EEC patients should be evaluated in late period in case of any psychologic complaints. A collaboration with pediatric and adult psychiatrists is extremely helpful for adolescent EEC group.

Mesane Ekstrofisi ve Epispadias Kompleksi Hastalarında ve Ailelerinde Geç Dönem Psikolojik Sorunlar

AC Bakır*, HM Emül**, R Özcan***, M Eliçevik*, H Emir*, Y Söylet*, N Danişmend*, C Büyükünal*
*İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı
**PEDAMED PSYCHIATRIC MEDICINE CENTER, Istanbul, Turkey
***İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD

Giriş:

Mesane ekstrofisi ve epispadias kompleksi (MEEK) hastalarının ve ailelerinin sosyal hayatları, süregelen inkontinans, cinsel problemler, tekrarlayan cerrahi işlemlerden psikolojik olarak etkilenmektedir. Bu çalışmada, MEEK hastalarının sosyal hayatlarındaki bu sorunlara bağlı problemleri saptamayı amaçlanmaktadır.

Hastalar ve Metotlar:

27 MEEK hastası (ortalama yaş:20±6 yıl r:12-33 yıl) ve ebeveynleri geç dönemde değerlendirildi. Arizona Cinsel Deneyim Ölçeği, Memphis, Pisa, Paris ve SanDiego (TEMPS-A) Mizaç Değerlendirmesi, Beck Depresyon Envanteri, Maudsley Obsesyon-Kompulsif Envanter ve Zarit Bakıcı Yükü Ölçeği uygulandı. Pearson ve Spearman korelasyon analizleri kullanıldı.

Sonuçlar:

Arizona Cinsel yaşam ölçeğine göre MEEK hastaları, karşı cins ile cinsel ilişkiye istekli olarak saptandı. Cinsel ve psikolojik uyarılma sonuçları tatminkar idi. Buna rağmen doyum puan ortalamaları beklenen düzeyden daha düşük saptandı. İnkontinans, genital kozmetik sorunlar ve gelecekte ek cerrahi girişimler planlanan hastaların daha yüksek depresyon ve kaygı ortalamaları saptandı. Ek cerrahi girişimler planlanan ve sık hastane kontrolü olan hastaların ailelerinde depresyon oranları daha yüksek bulundu. Diğer kronik hastalık gruplarına oranla MEEK hastalarının daha iyi psikolojik durumda olduğu saptandı.

Sonuç:

Depresif mizaç ve kaygı, MEEK hastaları ve ailelerinde süregelen çeşitli problemlere bağlı olarak görülebilmektedir. Bunun için MEEK hastaları geç dönem takiplerinde psikolojik açıdan değerlendirilmeli; erişkin ve çocuk psikiyatristleri ile işbirliği yapılmalıdır.

Close