29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 26

A FEMALE ANORECTAL MALFORMATION WITH CONGENITAL POUCH COLON AND COLOVESICAL FISTULA: A Case report

B Demiroğulları*, G Ekingen Yıldız**, İO Özen*, B Can*, N Kale*, AC Başaklar*
*Gazi University Faculty of Medicine Dept. of Pediatric Surgery
**Medical Faculty Of Kocaeli University, Department of Pediatric Surgery

 

Aim: The incidence of congenital pouch colon (CPC) is varied from 2% to 37% in all  anorectal malformations (ARM). It is seen 3 to 7 times higher in males than females. In this report  we aimed to present a female case with such a rare malformation.

Methods: A fiftheen month-old girl with CPC and ARM was admitted to the hospital. She was performed ileostomy, colostomy and vesicostomy in the second day of her life. She had growth retardation, diarrhea, recurrent urinary tract infections, right pelviectopic athrophic kidney, urogenital sinus (2 cm lenght of UGS) and uterus didelphius. After she reached the approprite weight, the pull through procedure was done. After whole body preperation,  colovesical fistula was separated through posterior sagittal approach. Then the patient was turned to supine position and  all ostomies were broken down. Type 2 CPC was tubularized and  anastomosed to the ileum. A protective ileostomy and hartman procedure were performed proximally to the anastomosis. After tube cystostomy, the position was changed into prone again. Vaginal oriffices were united together after cutting the septum and total urogenital mobilization was performed. A 2 cm lenght urethra was created from the UGS mucosa. At the end the ileostomy was matured in supine position. Following the wound healing, ileostomy was closed.  One year after the surgery, she was receiving loperamide 3 times a day, constipating diet and had daily 3 bowel movements with soiling , perineal rashes.  She started to gain urinary continence.

Conclusion: CPC was seen more complicated in female ARMs and requires more complicated surgery. Soiling and perineal rashes are the main problems needs to be solved in this group of patients.

KONJENİTAL POŞ KOLON VE KOLOVEZİKAL FİSTÜLLÜ BİR KIZ ANOREKTAL MALFORMASYON OLGUSU

B Demiroğulları*, G Ekingen Yıldız**, İO Özen*, B Can*, N Kale*, AC Başaklar*
*Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi AD
**Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD

 

Giriş /Amaç:   Konjenital poş kolon (KPK) görülme sıklığı tüm anorektal malformasyonlarda  (ARM) %2 ile 37 olarak bildirilmiştir. Bu olgulara ise erkeklerde  3 ile 7 kat daha sık rastlanmaktadır. Burada, kızlarda nadir görülen  KPK ve ARM birlikteliğine bir olgu vesilesiyle dikkat çekmeyi hedefledik.

Gereç/Yöntem: 2 günlükken KPK ve ARM nedeniyle ileostomi, kolostomi ve vezikostomi yapılan kız olgu 15 aylıkken kliniğimize kabul edildi. Olguda gelişme geriliği, ishal, tekrarlayan İYE, sağ pelviektopik  atrofik böbrek,  2 cm ürogenital sinüs (ÜGS) ve uterus didelfus olduğu saptandı.  Kilo alıp genel durumu düzeldikten sonra olgunun definitif operasyonu planlandı.  Önce posterior sagittal yaklaşımla mesane boynuna açılan kolonik fistül ayrıldı. Sonra hasta sırtüstü çevrilerek tüm ostomiler serbestleştirildi. Tip 2 KPK tübülarize edilerek ileokolik anastomoz yapıldı. Anastomozun üst tarafına koruyucu ileostomi ve hartman işlemi uygulandı. Serbestleştirilen mesaneye tüp sistostomi konularak hasta tekrar yüzükoyun çevrildi. Vajenler arasındaki septum kesilerek birleştirildi, total ürogenital mobilizasyon yapıldı. ÜGS mukozası tübülarize edilerek 2cmlik bir üretra oluşturuldu. Son aşamada sırtüstü pozisyonda hastanın ileostomisi olgunlaştırıldı. Bölge iyileştikten sonra ileostomi kapatıldı. Bir yıl sonraki takibinde 3x1 loperamid, posasız gıda ile günde 3 kere bol dışkıladığı, aralarda soilingi olduğu, pişiğinin devam ettiği, işeme hissinin başladığı öğrenildi.

Sonuç: KPK ve ARM birlikteliği kız olgularda daha değişik şekillerde olmakta ve daha komplike cerrahi tedavi gerektirmektedir. Geç dönemde soiling ve pişik en belirgin sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Close