29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 11

MYOFIBROBLASTOMA OF BREAST IN A MALE INFANT

 Breast masses are very rare in infants and premature telarche due to excessive endojen or exogen estrogens is the most common presentation during infancy.  Bening and malign breast masses, especially in male infants are very rare. A 10-month old male baby with a left breast mass which is diagnosed as myofibroblastoma is discussed to evaluate the clinical features and treatment modalities of breast myofibroblastomas in children.

                A 10 months-old male infant with left breast mass lasting for the last 3 months was admitted. Physical evaluation revealed 3x2 cm, soft, semi-mobile breast mass originating from left areola without a bony attachment. The patient who had normal systemic examination underwent complete surgical excision of breast mass under general anesthesia. Histopathologic evaluation showed a primary stromal tumor of breast arising from spindle cells which surrounds the normal breast tissue with rich collogen and adipose tissue deposits. Immunhistochemical analysis of mass revealed vimentin, CD34 and desmin positivity with strong bcl-2 staining and diagnosed as myofibroblastoma of breast. The postoperative course was uneventful and the patient has been still in follow-up.

                Myofibroblastoma is a stromal tumor of breast, occurring especially in elder males. This breast mass has a close relationship between androgen receptors and has not been reported in infants previously. Myofibroblastoma of breast should be differentiated from gynecomastia and infantile myofibroblastic tumors. Although myofibroblastic tumors regress spontaneously, myofibroblastomas should be totally excised. Myofibroblastoma of breast should be kept in mind in the differential diagnosis of infants with a breast mass. 

ERKEK İNFANTTA MEMENİN MYOFİBROBLASTOMASI

Meme kitleleri infantlarda çok nadir olup, bu yaş grubunda en sık endojen veya eksojen östrojene bağlı prematür telarj gözlenir. Memenin benign ve malign kitleleri infantlarda, özellikle de erkek çocuklarda çok nadirdir. Sol meme kitlesi olan ve memenin primer myofibroblastoması tanısı alan 10 aylık erkek olgu,  meme myofibroblastomlarının klinik özellikleri ve tedavi önerilerini tartışmak üzere sunulmuştur.

                On aylık erkek olgu son 3 aydır giderek büyüyen sol memede kitle nedeniyle başvurdu. Fizik incelemede yumuşak kıvamdı yarı mobil, sol meme areolası altından başlayan kemik yapı ile ilişkisiz 3x2 cm’lik kitle palpe edildi. Yapılan US’de retroareolar bölgede heterojen yapıda solid kitle izlendi. Diğer sistemlerin incelemesinde sorun olmayan hastaya genel anestezi altında kitle eksiyonu yapıldı. Histopatolojik değerlendirmede normal meme duktuslarını çevreleyen, adipozit ve kollojenden zengin, primer meme stromal dokusundan köken alan benign iğsi hücreli tumor saptandı. İmmunhistokimyasal olarak vimentin, CD34 ve desmin pozitifliği olan ve bcl-2 ile fokal boyanan  kitle myofibroblastom olarak değerlendirildi. Postoperatif dönemde sorunu olmayan hasta halen izlenmektedir.

                Myofibroblastoma memeden köken alan stromal bir tümör olup daha çok yaşlı erkek hastalarda görülür. Androjen reseptörleriyle ilişkisi olan bu kitle daha önce çocuklarda özellikle infantil dönemde rapor edilmemiştir. Meme myofibroblastları jinekomastiden ve infantil çağda görülen diğer fibroblastik tümörlerden ayırt edilmelidir. Myofibroblastik kitlelerde spontan gerileme gözlenirken myofibroblastomada nüksü engellemek amacıyla tam eksizyon gerekir. Meme kitlesi ile başvuran infantlarda myofibroblastoma ayırıcı tanıda akılda tutulmalıdır.

  

Close