29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 35

A CASE OF DUODENAL WEB WHICH IS PRESENTED INGESTED FOREIGN BODIES

Introduction: The foreign bodies (FB) that passed into the stomach from the esophagus leaves the gastrointestinal tract without any problems within 4-6 days. But if the FBs are not taken for longer than 4-6 weeks should be considered anatomical or pathological strictures. In this study, a case of duodenal web is reported which is presented ingested foreign bodies.

Case: 2.5 year old boy with a disease not previously known, was admitted ingested coin. The patient ingested the coin 6 months ago. On retrospective history, the patient had also vomiting and could not ingested the solid food. The patient's physical examination was normal. Abdominal X-ray disclosed an opaque FB on the lower right quadrant. There was a FB at the same locations in previously abdominal X-rays. FB was thought to be attached to the ileocecal valve or Meckel's diverticulum. For this reason, endoscopy was not made and laparotomy was decided.

Intraoperative, there was a very large bladder (Megasistis). Intestines were explored until treitz ligament. However, there was no FB. The duodenum was mobilized by koher maneuver. there was megaduodenum. The coin and different FB were palpated in the lumen. Duodenotomy was performed the diagnosis of duodenal web. There was an annuler web. The various FB were removed out the duodenum. The web was excised and intestinal continuity was maintained by Heinecke-Mikulicz duodenoduodenostomy.

The patient was fed orally on postoperative 5 days. Urinary tests were normal. The patient was included on clean intermittent catheterisation programme and discharged on postoperative 7 days.

Conclusion: The FB that persisted for a long time can be considered anatomical (appendix vermiformis, ileocecal valve) or pathological (duodenal web, Meckel's diverticulum, previously anastomoses) strictures. Endoscopic or surgical treatment can be applied in these patients.

YABANCI CİSİM YUTMA İLE PREZENTE OLAN DUODENAL WEB OLGUSU

Giriş: Özefagustan mideye geçen yabancı cisimler (YC)genellikle 4-6 gün içinde sindirim sistemini sorunsuz bir şekilde terk eder. Fakat 4-6 haftadan daha uzun bir süre atılmayan YC’lerde anatomik ya da patolojik darlıklar akla gelmelidir. Bu çalışmada YC yutma ile prezente olan bir duodenal web olgusu sunulmaktadır.

Olgu: Daha öncesinde bilinen bir hastalığı olmayan 2,5 yaşında erkek çocuk, 6 ay önce metal para yutma şikayetiyle başvurdu.  Geriye dönük öyküsünde katı gıdaları rahat yutamama ve kusma şikayeti de mevcuttu. Hastanın fizik muayenesi normaldi. Ayakta düz karın grafisinde sağ alt kadranda opak YC (metal para) mevcuttu. Daha önceki grafilerinde de YC’in aynı lokalizasyonda olduğu görüldü. YC’in ileoçekal valv ya da Meckel divertikülünde takılmış olabileceği düşünüldü. Bu sebeple endoskopi yapılmadı ve laparotomi kararı alındı.

Laparotomide oldukça büyük bir mesanesi olduğu görüldü (Megasist). Barsaklar treitz ligamanına kadar eksplore edildi. Ancak YC’e rastlanmadı. Koher manevrası ile duodenum serbestleştirildi. Megaduodenum mevcuttu. Lümen içinde metal para ve farklı YC’ler palpe edildi. Duodenal web ön tanısıyla duodenotomi yapıldı. Annüler bir web mevcuttu. Duodenum içinden çeşitli YC’ler çıkarıldı. Web eksize edilip barsak devamlılığı Heinecke-Mikulicz duodenoduodenostomi ile sağlandı.

Hasta postoperatif 5. gün oral beslendi.  Bu sırada yapılan üriner tetkikleri normaldi. Sorunu olmayan hasta temiz aralıklı kateterizasyon programına alınarak postoperatif 7. gün taburcu edildi.

Sonuç: Uzun süre sebat eden ve sindirim siteminden atılmayan YC’lerde anatomik (apendiks vermiformis, ileoçekal valv) ya da patolojik (duodenal web, Meckel divertikülü, daha önce yapılmış anastomozlar) darlıklar düşünülebilir. Bu hastalarda endoskopik ya da cerrahi tedavi uygulanabilir.

Close