29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 100

The umblical mass in the neonate: Presentation of two rare cases umblico-appendicular fistula

M Çevik, ME Boleken, A Aydınoğlu, S Öcal, E Balcıoğlu
Harran University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery

 

Background:The normal umbilicus is a simple structure but intrauterine development of the umbilicus is highly complex. Neonatal umbilical mass anomalies usually represent failure of obliteration of the vitelline or the allantios duct which results in persistence of remnants, which can lead to a wide variety of disorderse. Here are presented presented differences between the cases.

Case 1: A full term 20- day- old female baby with referred our clinic for evaluation of umbilical discharge and a small redness mass. On physical examination, a small mass with a fistulous opening on the top and intestinal discharge. A fistulogram that was done through the fistulous opening revealed an irregular track extending to right iliac fossa. The patient was operated with the diagnosis of umbilical mass. The mass was evaluated as appendix and there was also a mobile cecum. After ligation of the mesenteric wessels, appendectomy and mass were performed. The clinical course of the patient was uneventfully.

Case 2:A full term 2-day-old male referred to our clinic for evaluation of an umbilical mass. On physical examination, umbilical cord was normal and on the edge of its there was a mass which was 3 cm in diameter, fixed and erythematous with a fistulous opening on the top of it. A fistulogram that was done through the fistulous opening showed an irregular track extending right iliac fossa. The mass was connected with 1/3 proksimo-lateral appendix and cecum was mobile. After ligation of the mesenteric vessels, appendectomy along with the fistula tract and mass were performed. Final pathologic analysis revealed a normal appendix and mesoappendix. The clinical course of the patient was uneventfully 

Conclusion:The umbilical appendix was a rare conganital abnormally. This neonatal anomally usually mixed failure of obliteration of the vitelline  or the allantios duct of remnants, The definite diagnosis is usually during operation. Fistulogram is the gold standard for diagnosis. In our two cases, one of them was directed prolapsed in the umbilicus, other one prolapsed by fistula

 

Yenidoğanda Göbekte Kitle: İki nadir umbilico-apendikulo olguların sunusu

M Çevik, ME Boleken, A Aydınoğlu, S Öcal, E Balcıoğlu
Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi A.D

 

Giriş: Göbek basit bir yapı gibi görünür ama intrauterin gelişimi oldukça karmaşıktır. Yenidoğan göbek kitleleri, genellikle vitellin veya allantios kanal artıklarının obliterasyonun yetersizliğine bağlı olarak çok değişik patolojileriden oluşur. Burada iki tane appendiko-umblikal fistül olguların farklılıkları sunulmaktadır

Olgu 1: Yirmi günlük zamanında doğan kız hasta kliniğimize göbekte akıntı ve kırmızı renkte ve redükte edilemeyen bir kitle varlığı nedeni ile getirildi. Fizik muayenesinde; umblikusun içinde küçük- kırmızı renkte bir kitle ve tepesinde bir delik ve gaita deşarjı görüldü. Fistülogram çekildiğinde düzensiz bir yapıyla çekumla bağlantısı olduğu tespit edildi. Hasta, göbekte kitle ön tanısıyla opere edildi. Dışarı prolabe olan segmentin appendiks olduğu ve mobil çekumu mevcuttu. Damarları ve mezosu bağlanarak apandektomisi  ve kitlesi alındı. Hastanın klink seyrinde sorun olmadı.

 

Olgu 2: İki günlük, zamanında doğan erkek hasta kliniğimize göbekte kitle ile refere edildi. Fizik muayenesinde umblikal cord normal ve hemen yanında 3cm çapında, sabit ve kırmızı renkte ve tepesinde deliği olan bir kitle vardı. Buradan fistülogram çekildi ve fistül sağ iliak bölgeye kadar düzensiz bir yapıyla uzanıyordu.  Kitle, 1/3 proksimo-laterale appendiks ile bağlantılı ve çekum mobildi. Mezenterik damarlarları bağlandıktan sonra appendiks, fistül traktı ve kitle eksize edildi. Sonuç, patolojik olarak appendiks ve mesoapendiks normal saptandı. Hstanın klinik seyrinde sorun olmadı.

 

Sonuç: Göbekte apandiksnadir yenidoğan konjenital anomalilerden biridir. Bu anomali, genellikle omfalomezenterik ve allantios kanal artıkları ile karışır. Ameliyat esnasında genelde kesin tanı konur. Fistülogram tanıda yardımcıdır ve altın standarttır. Bu iki olgumuzda birinde apandiks direkt göbekte prolabe olmuşken, diğerinde ise fistül aracılığı ile apandiks göbekte prolabe olmuştu.

Close