29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 117

Traumatic Pulmonary Pseudocyst: A Case Report

Purpose: Chesttrauma rarely cause filled with air, fluid or blood, non-paved withepithelium of inner face, well-limited traumatic pulmonary pseudocysts (TPP). This complication is usually occurs after blunt chest trauma. The diagnosis is placed by chest radiograph and computed tomography (CT). The treatmentis usually conservative and spontaneous resolution occurs approximately in 1-4 months. In here, in after blunt thorasic trauma, pneumothorax and hemothorax determined and in the follow-up, pseudocyst developed case,and the follow-up of one-year have been presented.

 

Case: 14 year-old female patient came to emergency because of the general body trauma. Bilateral tube thoracostomy was performed to patient that had bilateral pneumothorax and hemothorax. Thoracic CT scans were performed to patient because of that cystic images were detected on chest radiograph of post traumatic ninth day.In right hemithorax, 3 x 5 cm and 3,5 x 3,5 cm sizes and in left hemithorax 6x4 sizes cystic structures that was determined had air-fluid images. This structures was estimated as TPP. The patient was discharged with antibiotic treatment on prophylactic dose after 24 days from trauma. In thorax CT after three month, it was determined that radiological findings improved. Prophylaxis was ended.

Results:  TPP oftendevelops in young people and it is characterized by lack of an apperant epithelial wall within cyst. Pulmonary hematoma and pseudocysts is usually benign as clinical and are resorbed spontaneously with supportive treatment without to need for any other treatment.If prophylaxis is not gave, pseudocyst may develop abscesses and require surgery. 

Travmatik Akciğer Psödokisti: Bir Olgu Sunumu

Amaç: Göğüs travmaları çok nadiren de olsa, içinde hava, sıvı veya kanla dolu, içi epitelle döşeli olmayan, iyi sınırlı pulmoner psödokistlere neden olurlar. Bu komplikasyon genellikle künt göğüs travmaları sonrası ortaya çıkar. Tanı, toraks grafisi veya bilgisayarlı tomografi (BT) ile konur. Tedavisi genellikle konservatif olup spontan rezolüsyon yaklaşık 1-4 ay içinde gerçekleşir. Burada, künt toraks travması sonrası pnömotoraks ve hemotoraks saptanan, takiplerinde psödokist gelişen olgu ve bir  yıllık takibi sunulmaktadır.

Olgu: 14 yaşında kız hasta genel vücut travması nedeniyle acil polikliniğe başvurdu. Bilateral pnömotoraks ve hemotoraks saptanan hastaya bilateral tüp torokostomi yapıldı. Hastanın travma sonrası 9. günde çekilen akciğer grafisinde  bilateral kistik imaj saptanması üzerine toraks BT çekildi. Sağ hemitoraksta 3x5 cm ve 3,5x3,5 cm boyutlarında, solda ise 6x4 cm boyutlarında içinde hava-sıvı imajları olan kistik yapılar tespit edildi. Bu yapılar travmatik pulmoner psödokist olarak yorumlandı. Hasta travmadan 24 gün sonra profilaktik dozda antibiyotik tedavisi ile taburcu edildi. 3 ay sonra çekilen toraks BT de radyolojik bulguların düzeldiği saptandı. Proflaksiye son verildi.  

Sonuç:  Posttravmatik pulmoner psödokistler çoğunlukla gençlerde gelişir ve kist içinde belirgin bir epitelyal duvar olmaması ile karakterizedir. Pulmoner hematom ve psödokistler genellikle benign klinik seyirlidir ve destekleyici tedavi ile spontan resorbe olurlar.  Eğer proflaksi verilmezse psödokist abseleşebilir ve cerrahi gerektirebilir. 

Close