29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 58

Pyogenic Granuloma: A rare case of an infantile intraoral lesion

Introduction: Pyogenic granuloma (PG), is a non neoplastic inflammatory hyperplasia that results as a respond to various stimuli such as chronic local irritation, trauma, hormonal alterations, bone marrow transplant and graft reactions. In this presentation, the second youngest case of intraoral PG in literature is reported.

Case: A four month old male baby is referred to our clinic with the complaints of erythema and swelling at the gingival level which was first encountered two months ago before his admission by his mother. At physical examination, a soft, hyperemic mucosal lesion which protruded from the upper gingival floor was observed. Patient was prepared for excisional biopsy after the examination revealed no additional problems. Routine blood counts and other biochemical parameters were found to be normal. The histopathologic examination after the eventless full excision revealed, closely packed blood vessels of capillary size with open lumens within a collagen rich matrix beneath an intact mucosal layer.  Granulomatous type PG was diagnosed. The excision site recovered and the post operative period was eventless.

Discussion: PG is a benign, acquired, vascular neoplasm of the skin and mucous membranes. Lesions are divided histologically into three groups: granulomatous, fibromatous and giant cell.  Gingiva is the commonest intraoral site as in our case but this localization is specific for the older age group rather than infancy. As a conclusion, PG should also be kept in mind when hemangioma like lesions of oral cavity of infancy are encountered.  

İnfantil dönemde nadir ağız içi kitle olgusu: Piyojenik Granulom

Giriş: Piyojenik granülom (PG), kronik lokal irritasyon, travma, hormonal değişiklikler, kemik iliği nakli ya da greft reaksiyonlarına cevaben gelişebilen non neoplastik enflamatuar hiperplazidir. Infantil dönemde intraoral yerleşimli PG görülmesi çok nadirdir. Bu çalışma ile literatürde bildirilmiş olan ikinci en genç intraoral PG olgusu sunulmuştur.

Olgu: 4 aylık erkek bebek, yaklaşık 2 ay önce annesi tarafından fark edilen, üst damak seviyesinde kızarıklık, şişlik nedeni ile kliniğimize getirildi. Fizik muayenede sağ üst damak seviyesinde yumuşak hiperemik, protrude mukozal kitle görüldü. Diğer fizik muayenesi doğal olan olgu eksizyonel biyopsi için hazırlandı. Rutin hemogram ve biyokimyasında anormal bir bulguya rastlanmadı. Yapılan histopatolojik incelemede, bütünlüğü korunmuş mukozal bir katman üzerindeki kollajenden zengin matriks içinde sıkıca yan yana duran kapiller boyutta ve lümenleri açık damarlar görüldü.Granülomatöz tip PG tanısı aldı. Post operatif dönemde eksizyon bölgesi, sorunsuz şekilde iyileşti ve hasta takibinde herhangi bir problem yaşanmadı.

Tartışma: PG, cilt ve mukozanın edinilmiş iyi huylu, vasküler neoplastik hiperplazisidir. Lezyonlar histolojik olarak 3 grupta toplanmıştır: granülomatöz, fibromatöz ve dev hücreli. Intraoral lokalizasyonda en sık tutulum olgumuzda da olduğu gibi dişetidir; ancak bu yerleşim yeri ileri yaş için spesifik olup, infantil dönemde intra oral yerleşim çok nadirdir.  Sonuç olarak infantil dönemde ağız içinde yerleşimli hemanjiom benzeri kitleler arsında PG da ayırıcı tanıda akılda tutulmalıdır. 

Close