29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Poster - 88

Early Post Operative Laparoscopic Adhesiolysis

Introduction:

Abdominal adhesions may cause infertility, bowel obstruction, difficult reoperation, and chronic abdominal pain. Chronic abdominal pain can be caused by postoperative abdominal adhesions, whether by the nerve fibers in the adhesions themselves, by traction to the peritoneum or organs

 

Case:

Twelve years old girl presented with abdominal pain. She was treated for enteritis for one week in pediatrics. Physical examination revealed rigid tenderness and positive rebound. On blood account WBC was 16,7X109/Land hemoglobin was 11,7 g/dL. With the diagnosis of perforated appendicitis, appendectomy, partial omentectomy were performed. A drain is placed to right paracolic region. One week later she reevaluated for abdominal pain and fewer and 5x7 cm abscess found in Douglas pouch and drained percutaneously under US guidance. Three weeks later she was disappointed with colicky abdominal pain in left lower quadrant. Computerized tomography and US not revealed any significant data about the nature of the recurrent pain. Plain graphies showed ileal sentinel loops and laparoscopic intervention was planned. One port from umbilicus and other from right lower quadrant inserted.An atraumatic grasper and scissor is used to isolate and dissect band adhesions between intestine and anterior wall and dense adhesion between ileum and peritoneum at the left lower abdomen.    

 

 

Result:

Intra-abdominal adhesions are often well-vascularized and innervated. In laparoscopic adhesiolysis, the first trocar needs to be placed using Hasson's technique for open laparoscopy in order to avoid accidental bowel perforations. Electric energy should not be brought in proximity to the bowel, and the entire jaw of each instrument should be visible at all times. Initial contraindications to laparoscopy such as previous abdominal surgery have since disappeared with increased experience and technical advances in surgical instrumentation.

Early post operative adhesiolysis to filmy bands prevents dense severe fibrotic adhesions in symptomatic cases. 

Post Operatif Erken Dönemde Laparoskopik Adhezyolizis

Giriş:

Abdominal adhezyonlar, infertilite, barsak tıkanıklığı, ikinci operasyonda zorluk ve kronik karın ağrısına sebep olabilirler. Kronik karın ağrısı post-operatif yapışıklık içindeki sinirler ile veya organların ve peritonun çekmesi sonucu ortaya çıkabilir.

 

 

Olgu:

12 yaşında kız olgu şiddetli karın ağrısı şikayeti ile başvurmuştu. Hikayesinde bir haftadır gastroenterit tanısıyla antibiyotik ve analjezik tedavisi aldığı öğrenildi. Fizik muayenede karında yaygın hassasiyet ve defans pozitif palpe edildi. Laboratuar bulgularında lökosit sayısının 16,7X109/L, Hb değerinin 11,7 g/dL olduğu gözlendi. Perfore apandisit tanısıyla laparotomi uygulanan olguda apandektomi ve parsiyel omentektomi uygulandı. Sağ parakolik alana dren yerleştirildi ve operasyon sonlandırıldı. Bir hafta sonra karın ağrısı ve ateş şikayeti gelişen olguda douglas poşunda 5x7 cm abse tespit edildi ve US eşliğinde perkutan drene edildi. Üç hafta sonra tekrar gözleme alınan olguda ileus benzeri tablo yoktu ama şiddetli karın ağrısı şikayeti mevcuttu. ADBG’de belirtilen bölgeye uyan ileum ansları izlenmesi üzerine laparoskopik adhezyolizise karar verildi. Göbekten 5 mm port kamera ve sağ alt kadrandan 5 mm port girildi. Atavmatik grasper ve makas ile karın karın ön duvarına yapışıklık gösteren tüm bantlar giderildi. Sol alt kadranda karın ön duvarına sıkı yapışıklık gösteren ileum ansı serbestleştirildi.

 

Sonuç:

Karın içi yapışıklıkların damarlanması ve sinir duyusu iyidir. Laparoskopik adhesiolizisde ilk trokar barsak delinmesi riski nedeni ile Hasson’ın açık tekniği ile girilmelidir. Elektrik enerjisi barsağa çok yakın kullanılmamalı ve aletlerin uçları her defasında net görülmelidir. Laparoskopi için daha önceki geçirilmiş cerrahi işlemler, artan deneyim ve teknik ilerlemeler ile kontraendikasyon olmaktan çıkmıştır. Erken dönemde adhezyolizis yapışıklık oluşturan bantların organize olmadan ortadan kaldırılmasına olanak sağlamaktadır.

Close