29. National Pediatric Surgery Congress and 27. National Congress of The Egyptian Pediatric Surgical Association

View Abstract

Oral Presentation - 66

ERTAPENEM VS STANDARD TRIPLE ANTIBIOTIC REGIMEN FOR PERFORATED APPENDICITIS IN CHILDREN: A PROSPECTIVE RANDOMIZED TRIAL

Aim: Appendicitis is the most common emergency condition in children. Historically, a 3-drug regimen consisting of ampicillin, gentamisin, and metronidazole (AGM) has been used postoperatively for perforated appendicitis. Ertapenem, a group I carbapenem antibiotic, has been shown to be safe and effective in treating adults with complicated intra-abdominal    infection (cIAI). We performed a prospective, randomized trial to compare efficacy and cost-effectiveness of these 2 regimens in children.

Patients and Methods:After internal review board approval, children found to have perforated appendicitis at appendectomy were randomized to either twice or once daily dosing of ertapenem (1 or 2 total doses per day) or standard dosing of AGM (9 total doses per day). Perforation was defined as an identifiable hole in the appendix. Patients were assessed for safety and tolerability throughout the study and for efficacy after completion of therapy. The operative approach, length of antibiotic use, and criteria for discharge were standardized for the groups. 

 

Results: One hundred patients underwent appendectomy for perforated appendicitis. On presentation, there were no differences in sex distribution, days of symptom, temperature, or leukocyte count. There was no difference in abscess rate or wound infections between groups. No serious drug-related laboratory adverse events was observed. The ertapenem group resulted in significantly less antibiotic charges then the AGM group.

 

Conclusions:Ertapenem regimen offers a more efficient, cost-effective antibiotic management in children with perforated appendicitis without compromising infection control when compared to a traditional 3-drug regimen. The results of this trial suggest that ertapenem may be useful option that could eliminate the need for combination and/or multidosed antibiotic regimens for the ampiric treatment of cIAI in children.

ÇOCUKLARDA PERFORE APANDİSİTTE ERTAPENEM İLE STANDART ÜÇLÜ ANTİBİYOTİĞİN KARŞILAŞTIRILMASI: PROSPEKTİF RANDOMİZE BİR ÇALIŞMA

Amaç: Apandisit çocuklarda en sık görülen acil cerrahi hastalıktır. Tarihsel olarak, perfore apandisit sonrası ampisilin, gentamisin ve metronidazol'den oluşan (AGM) üçlü ilaç tedavisi kullanılmıştır. Bir gurup I carbapenem antibiyotiği olan ertapenemin, komplike intraabdominal enfeksiyonlu (KİAE)  erişkinlerin tedavisinde güvenli ve etkili olduğu gösterilmiştir. Bu prospektif, randomize çalışma iki antibiyotik tedavisinin çocuklardaki etkinliğini ve maliyetini karşılaştırmak amacıyla yapıldı.

 

Hastalar ve Yöntem: Etik değerlendirme kurulu onayı alındıktan sonra, apendektomi esnasında perfore apandisit tespit edilen çocuklar  randomize olarak ikiye ayrılarak günde bir ya da iki kere ertapenem (günde 1 veya 2 toplam doz) veya AGM (günlük toplam 9 doz) standart tedavisi başlandı. Perforasyon apendikste gösterilebilir delik olarak tanımlandı. Hastalar güvenlik ve tolerabilite açısından çalışma boyunca ve tedavinin tamamlanmasından sonra değerlendirildi. Operatif yaklaşım, antibiyotik kullanım süresi ve taburcu edilme kriterleri gruplar için standardize edildi.

 

Sonuçlar: Yüz hastaya perfore apandisit nedeniyle apendektomi yapıldı. Çalışmamızda guruplar arasında , cinsiyet dağılımı, belirtilerin başlangıç zamanı, ısı artışı veya lökosit sayısı açısından herhangi bir farklılık yoktu. Guruplar arasında apse oranı ya da yara enfeksiyonu açısından da fark yoktu. ilaca bağlı ciddi bir laboratuvar yan etkisi görülmedi. Ertapenem grubunda AGM grubundan daha az antibiyotik maliyeti olduğu bulundu.

 

Sonuç: Perfore apandisitli çocuklarda ertapenem geleneksel üçlü ilaç ile karşılaştırıldığında, enfeksiyon kontrolünden ödün vermeden daha verimli ve maliyet-etkin antibiyotik tedavi yöntemidir. Bu çalışmanın sonuçları, ertapenemin çocuklarda KİAE’nin ampirik tedavisinde kombine ve / veya multidoz antibiyotik ihtiyacını ortadan kaldırabilir yararlı bir seçenek olabileceğini düşündürmektedir.

Close