ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Poster - 0

M Başoğlu*, A Tarhan*, A Durmaz Edeer**
*Dokuz Eylul University Faculty of Nursing
**Dokuz Eylül University Faculy of Nursing, Department of Surgical Nursing

X VE Y KUŞAĞINDAKİ HEMŞİRELERİN VE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN BİREYSEL YENİLİKÇİLİK FARKINDALIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

M Başoğlu*, A Tarhan*, A Durmaz Edeer**
*Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi
**Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı

X VE Y KUŞAĞINDAKİ HEMŞİRELERİN VE HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN BİREYSEL YENİLİKÇİLİK FARKINDALIKLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

Melih Başoğlu* ,Ayşenur Tarhan* ,Aylin Durmaz Edeer**

*Dokuz Eylül Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, İzmir

**Dokuz Eylül Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, İzmir

 

GİRİŞ-AMAÇ: İki kuşak arasındaki farklılığının; kişilerin bireysel gereksinim ve profesyonelliğini etkilemekte olup, yenilikçilik ve yenilik anlamındaki düşüncelerinde farklılıklar yaratabileceğini düşünmekteyiz. Bu durumda, iki farklı kuşağı kapsayan hemşirelerin yenilikçilik farkındalıklarının nasıl olduğu önem kazanmaktadır çünkü hemşirelik bakımının kalitesi yeni bilgilerle artmaktadır.  Yeni bilgiyi uygulayacak iki farklı kuşaktaki hemşirelerin ve hemşirelik öğrencilerinin yenilikçilik farkındalıklarının değerlendirilmesi önemlidir. Bu araştırma X ve Y kuşaklarındaki hemşirelerin ve hemşirelik öğrencilerinin bireysel yenilikçiliklerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.

GEREÇ-YÖNTEM: Araştırmanın evrenini Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi son sınıf öğrencileri ve Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Örneklem özelliklerini taşıyan,  araştırmaya katılmaya gönüllü olan toplam 47 hemşireye ve 118 hemşirelik öğrencisine ulaşılmıştır. Araştırmanın verileri kişisel bilgi formu ve Bireysel Yenilikçilik Ölçeği(BYÖ) kullanılarak toplanmıştır. Analizlerde; sayı-yüzde kullanılmıştır. X ve Y kuşağındaki hemşirelerin Bireysel Yenilikçilik Ölçeği puan ortalamaları arasındaki fark bağımsız gruplarda iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma için gerekli etik kurul izni ve kurum içi izinler alınmıştır.

BULGULAR: Araştırmaya katılan hemşirelerin, %65,95’i X, %34,05’i Y kuşağındadır. Hemşirelerin %58’i, hemşirelik öğrencilerinin %72’si dahili kliniklerde; hemşirelerin %41.9’u hemşirelik öğrencilerinin %28’i cerrahi kliniklerde çalışmaktadır. Hemşirelerin BYÖ puan ortalaması 66,0638± 10,30282 (min:49, max:88)’dir. X ve Y kuşaklarındaki hemşirelerin ölçek puan ortalamaları sırasıyla 62,9677 ve 72,0625 bulunmuştur. Hemşirelerin bulunduğu kuşaklara göre ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı fark saptanmıştır (U:385,5;  p:0.003). Hemşirelerin bilimsel toplantılara katılımına göre ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı fark görülmüştür (U:74,000; p:0,001). Hemşirelerde çocuk sahibi olma durumuna göre ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı fark görülmüştür (U:412,500; p:0,001). Hemşirelik öğrencilerinin tamamı Y kuşağındadır. Hemşirelik öğrencilerinin BYÖ puan ortalaması 68,9237± 7,76598 (min:51, max:94)’dir. Hemşirelik öğrencilerinin bilimsel toplantılara katılımına göre ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı fark görülmüştür (U:1.015,500; p:0,001).

SONUÇ: Araştırmada BYÖ puan ortalamasına göre; X kuşağındaki hemşirelerin sorgulayıcı, Y kuşağındaki öncü olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin bulunduğu kuşağa bağlı olarak bireysel yenilikçilik düzeylerinde farklılık olduğu; Y kuşağı hemşirelerinin, X kuşağı hemşirelerine göre daha yenilikçi olduğu saptanmıştır. Y kuşağının özellikleri nedeniyle farkın normal olduğu düşünülmektedir. Yine Y kuşağındaki hemşirelik öğrencilerinin BYÖ puan ortalamasına göre sorgulayıcı olduğu bildirilmiştir. Y kuşağındaki öğrencilerin klinik sorumluluk alma konusunda yeterliliklerinin sınırlı olması nedeniyle puanlarının Y kuşağında bulunan hemşirelerden daha düşük olduğu düşünülmektedir. Örneklem sayısı kısıtlı olduğundan büyük örneklemde çalışmanın tekrar yapılması önerilmektedir.

Anahtar kelimeler: Hemşirelik, Kuşaklar arası hemşirelik, Yenilikçilik, Bireysel Yenilikçilik Ölçeği(BYÖ), İnovasyon

Close