ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Poster - 0

H Baybek, A Kıvrak, D Çatalkaya, D Çakıroğlu
Muğla Sıtkı Koçman University Fethiye Health Sciences Faculty Nursing Department

Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Mezun İzleme Çalışması

H Baybek, A Kıvrak, D Çatalkaya, D Çakıroğlu
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü

 

Dilek Çatalkaya1, Demet Çakıroğlu1Hülya Baybek2, Arzu Kıvrak2

 

1 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrenci

2 Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrenci Öğretim Üyesi

Giriş ve Amaç: Araştırma Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden mezun olan öğrencilerin; mezuniyet sonrası süreçlerini izlemek, çalışma durumları hakkında bilgilenmek, işgücü piyasasındaki konumlarını belirlemek, bu suretle eğitim-öğretim programlarının çıktılarını ölçmek, mezun-okul bağlarını kurumsal hale getirmek için veri toplamak, analiz etmek ve değerlendirmek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.

Yöntem: Araştırmanın evrenini Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi’nden 2002 yılından günümüze kadar mezun olan 846 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada örneklem seçme yoluna gidilmeden bütün öğrencilere ulaşılması planlanmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından ilgili literatürden yararlanarak hazırlanan anket kullanılmıştır. Anket, katılımcıların kişisel bilgileri dışında mezunların aldıkları mesleki eğitimin iş hayatının taleplerine uygunluğunu, mezunların ne durumda olduklarını (yükseköğretime gitme, çalışma, işsizlik, sosyal durumları vb.), okul-kurum kültürünün gelişmesi, olmak üzere 4 bölümden oluşmuştur.Yapılan kaynak tarama çalışmalarında mezunların sorunlarını anlamak amacıyla yapılacak çalışmalarda bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımının etkililiği nedeniyle problemleri anlamak amacıyla uygulanacak anket çalışmasının internet üzerinden yapılabileceği görülmüştür. Hazırlanan anket sosyal medya üzerinden mezunların aktif olduğu sayfada paylaşılmış, anketlerin cevaplandırılması için 1 Mart 2017-1 Nisan 2017 tarihleri arasında bir ay süre ayrılmıştır. Çalışmada gönüllü olarak ankete katılmak isteyen toplam 164 öğrencinin verileri incelenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen verilerin analizinde nicel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Ankette yer alan her bir maddenin yüzde ve frekans değerleri hesaplanmıştır. Çalışma etik kurallara uygun olarak yürütülmüştür. Çalışmadan önce anketin sosyal ortamda paylaşılması için site sahiplerinden yayın izini alınmıştır.

Bulgular: Katılımcıların %12,6’sı 27 yaşında, %15,2’sini 2014 yılı mezunları oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan mezunların akademik eğitim düzeyi sorulduğunda %83,4’ü lisans mezunu, %9.9’u ise Yüksek Lisans Mezunu olduğunu belirtmiştir. Mezunların %32,5’i yakın dönem/gelecek planları arasında lisansüstü eğitim (yüksek lisans/doktora) olduğunu belirtmiştir.

Mezunların %96’sı mezun oldukları programla ilgili bir alanda ve %73,5’i kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaktadır. Mezuniyet sonrasında ilk işini bulma süresi sorulduğunda mezun olur olmaz buldum diyenler (%32,5) çoğunluktadır. Araştırmaya katılan mezunların %91,4’ünün aktif olarak çalıştığı, %47’sinin mezuniyet sonrası 2-3 kez farklı işte çalıştığı ya da iş değiştirdiği belirlenmiştir.

Mezunların okul-kurum kültürünün sorgulandığı anket bölümünde; mezuniyet sonrasında %28.5’inin fakülte veya bölümün düzenlediği etkinliklere (Örn; kongre, kurs, sempozyum, sosyal aktivite vb.) katıldığı, %49’unun Fakülteyi ziyaret ettiği, %22.5’inin ise internet sayfasını ayda bir takip ettiği görülmektedir.

Mesleki eğitimin iş hayatının taleplerine uygunluğunun sorgulandığı anket bölümünde; mezunların %54.3’ü aldıkları eğitimin iş yaşamındaki beklentilerini karşıladığını, %57’si kazandıkları yeterlilikleri iş yaşamımda etkin bir şekilde kullanabildiklerini, %52,3’ü kariyerinde yükselmek isteyen bir kişi için mezun oldukları bölümde okumuş olmanın avantaj sağlayacağı cevabını verdiği belirlenmiştir.

Sonuç: Sonuç olarak, üniversitelerin mezunlarını izleyerek eğitim düzeylerinin niteliği hakkında dönüt elde etmeleri ve bu dönütlerin ışığında sistemin etkililiği hakkında bir yargıya varmaları söz konusu olabilir.

Anahtar Kelimeler; Mezun Öğrenciler, Mezun izleme, kurum kültürü, mesleki durum

 

Close