ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Poster - 0

D Er*, İ Aslan*, G Doğan Pekince**
*
**

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKTEN BEKLENTİLERİNİN BELİRLENMESİ

D Er*, İ Aslan*, G Doğan Pekince**
*Adnan Menderes Üniversitesi Söke Sağlık Yüksekokulu,Hemşirelik Bölümü
**Adnan Menderes Üniversitesi Söke Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

*Adnan Menderes Üniversitesi Söke Sağlık Yüksekokulu

**Adnan Menderes Üniversitesi Söke Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu

 

Giriş: Hemşirelik, geçmişten günümüze kadar sosyal kültürel ve teknolojik değişimlerle kendini yenilemeyi başaran, hasta ve sağlıklı her yaş grubundan bireye, ailelere ve topluma bakım vermeyi hedefleyen, sağlık ekibinin diğer üyeleri ile çalışma becerisine sahip, felsefe, kuram, uygulama ve araştırma üzerine temellenmiş bilim ve sanattan oluşan bir sağlık disiplinidir.Meslek seçimi bireyin yaşamında en önemli dönüm noktalarından birisidir. O yüzden mesleğin seçimi pek çok nedene dayanmaktadır.Ülkemizde çoğu zaman meslek seçimi bireyin istek ve yeteneklerinin dışında, seçtiği mesleği tanımadan olmaktadır. Bireyin mesleğinde başarılı olabilmesi, mesleğini bilerek ve isteyerek seçmiş olması ile yakından ilişkilidir.

Türkiye’de yapılan çalışmalarda öğrencilerin hemşirelik mesleğini seçerken “kolay iş bulma”, “üniversiteye girme”, “açıkta kalmamak” gibi kaygılarla hareket ettikleri belirlenmiştir. Mesleğe yönelik olumlu görüş ve tutumlara sahip öğrenci mesleğe uyum sağlamada, başarılı bir çalışma yaşamı sürdürmede ve mesleğin gelişiminde önemli rol oynamaktadır . Hemşire adayının okulda ve daha sonraki çalışma hayatında başarılı olmasının ve doyuma ulaşmasının adayın mesleğe girerken taşıdığı güdülere bağlı olduğu belirtilmektedir.  Bunun yanı sıra  bireylerin  mesleki yönelimini etkileyen faktörler oldukça fazladır. Temelde çevresel koşullarda aile, ailenin ekonomik ve eğitim düzeyi, öğrencinin doğup büyüdüğü yerleşim birimi, arkadaş çevresi mesleğin ilgi ve yeteneklere uygun olması gibi etkenlerin belirleyici olduğu yapılan çalışmalarda karşımıza çıkmaktadır.Meslekten beklentiler sosyo-demografik özelliklere, üniversitede alınan eğitimlerden ve önceki eğitim hayatlarından kesitlerle ilişkilidir. Araştırmanın amacı, hemşirelik öğrencilerinin meslekten beklentilerini belirlemektir.

Gereç ve Yöntem : Tanımlayıcı tipteki bu araştırmanın verileri,   2016-2017 güz döneminde  bir  üniversitenin  hemşirelik programında okuyan ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerinden çalışmaya gönüllü olarak katılan 376 kişi ile yüz yüze görüşme tekniğiyle oluşturulmuştur. Katılımcılara sosyo-demografik özelliklerini de içeren toplam 18 soru ve çalışma hayatından beklentilerini belirlemeye yönelik 29 likert tipi soru içeren anket uygulanmıştır. Veriler  SPSS 18 paket programında değerlendirilmiş ve değerlendirilmesinde frekans ve yüzde dağılımları,  ortalama ve  ki-kare testi kullanılmıştır.

Bulgular: Katılımcıların %51,9’u kadın,  %48,1’i erkektir. Katılımcıların %61,2’si isteyerek bu mesleği seçmiştir. Mesleği seçmelerindeki ilk dört neden iş bulma olanağının fazla olması (%28,8), sınav puanının bu bölüme yetmesi (%24), ideallerindeki meslek olması (%20,5) ve ailelerinin isteği (%11,2)’dir. Katılımcılar mezun olduklarında en çok dahiliye (%14,4), acil servis (%10,4), kadın doğum (%8,3) ve yoğun bakımda (%8,3) çalışmak istemektedir. Katılımcıların %51,7’si devlet hastanesinde, %17,7’si üniversite hastanesinde ve %14,5’i üniversitede akademisyen olarak çalışmak istemektedir. Meslekten beklentileri sırasıyla kolay iş bulmak (%33,5), iyi hemşire olmak (%28,7), kariyer sahibi olmak (%22,9) ve insanları daha iyi tanımak (%7,4)’tır. Mesleği isteyerek seçenlerin istemeden seçenlere göre meslek, işyeri, yönetim, iş arkadaşları ve imkanlar açısından daha olumlu düşündükleri belirlenmiştir (p=0,001). Mesleği isteyerek seçenler; iş yerinde çalışma ortamıyla ilgili yönetimden ve iş arkadaşlarından yeterli desteği alabileceklerini, mesleki doyum alabileceklerini, adil ücret uygulanacağını, güvenlik önlemlerinde, eğitimlerini sürdürmede, sağlıkla ilgili sorunlarda, yasal süreçlerde yeterli destek alacaklarını, görev tanımı dışında iş yapmayacaklarına inandıklarını, ekip içi dayanışmaya inandıklarını belirtmişlerdir.

Sonuç: Hemşirelik mesleğini isteyerek seçenlerin mesleğe karşı bakış açısı ve meslekten beklentileri daha olumludur. Hemşirelik mesleğinin iş olarak değil de meslek olarak görülmesi ve seçilmesi hemşirelik mesleğinin geliştirilmesini, profesyonelce yapılmasını ve bu mesleği yapanların meslekten doyum almalarını sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Öğrenci, üniversite , hemşirelik , kariyer seçimi

 

 

 

Close