ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Poster - 0

M Çiftçi, E Şaşmaz
Muğla Sıtkı Koçman University Fethiye Health Sciences Faculty Nursing Department

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN ÇOCUK SEVME DURUMLARININ İNCELENMESİ

M Çiftçi, E Şaşmaz
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü

Giriş: Çalışma Fethiye Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde okuyan öğrenci hemşirelerin çocuk sevme durumlarını saptamak amacıyla tanımlayıcı ve analitik olarak yapılmıştır.

Gereç Yöntem: Örneklem büyüklüğü birey sayısının bilindiği durumlarda evren oranının belirlenmesinde kullanılan formülden (n=N.t².p.q/d².(N-1)+t².p.q) yararlanarak hesaplanmış ve %10 arttırılarak örneklem hacmi 302 olarak belirlenmiş ve tabakalı örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Araştırmada veriler Barnett ve Sinisi (1990) tarafından geliştirilen, Duyan ve Gelbal (2008) tarafından Türkçeye uyarlaması, geçerlilik-güvenirliliği yapılan Barnett Çocuk Sevme Ölçeği ile toplanmıştır. Ölçek 14 soruluk “Hiç Katılmıyorum” 1’den “Tamamen Katılıyorum” 7’ye kadar puanlanan likert tipi ölçektir. Ölçeğin 3, 6, 10 ve 13. maddeleri ters olarak puanlanmaktadır. Ölçekten en düşük 14 puan, en yüksek 98 puan alınabilmektedir. Yüksek puan insanların çocukları daha fazla sevdiklerini, düşük puan çocukları sevme düzeyinin düşük olduğunu göstermektedir. Gelbal ve Duyan (2010) ölçekten alınan 14-38 puanı düşük, 39-74 puanı orta, 75-98 puanı yüksek çocuk sevme puanı olarak belirtmişlerdir. Geçerlik güvenirlik çalışmasında Cronbach alpha katsayısı 0.92 olarak belirlenmiştir. Bu çalışmada Cronbach alpha ilk uygulamada 0.91 ve ikinci uygulamada 0.93 bulunmuştur. Anket örnekleme giren öğrencilere Mart 2017 döneminde birebir görüşme yöntemi ile uygulanmıştır.Çalışma öncesi araştırmanın yürütüldüğü kurumdan  ve etik kuruldan yazılı izin çalışmaya katılan öğrencilerden ise sözel onamları alınmıştır. Elde edilen veriler SPSS 15.0 paket programında değerlendirilmiştir. Kategorik veriler sayı ve yüzde (%) olarak verilmiştir. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde parametrik testlerden student t testi, tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Non-parametrik verilerde ise; Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H kullanılmıştır. Tüm karşılaştırmalarda 0.05 önemlilik düzeyi olarak kabul edilmiştir.

Bulgular: Araştırmaya katılanların %52.1’ini kadın, %55,7’sini 18-20 yaş arası ve %38’ini dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Öğrencilerin %60.3’ü geniş aile tipine sahip, %69.8’inin kardeşinin olduğu, %88.2’sinin çocukluğunun ailesinin yanında geçtiği, %70.2’si daha önce çocuk baktığı, %92.8’ i ilerde çocuk sahibi olmak istediği, %76.7’sinin ilerde çocuk servisinde çalışmak istediği ve %69.5’ini yüksek çocuk sevme puanına sahip öğrenciler olduğu görülmüştür. Hemşirelik öğrencilerinin çocuk sevme durumları ile cinsiyet (p=0.46), sınıf (p=0.75), yaş (p=0.92), aile tipi (p=0.27), kardeş varlığı (p=0.53), çocukluğunun geçtiği yer (p=0.10), ilerde çocuk sahip olmak istemesi (p=0.39) ve çocuk servisinde çalışmak istemesi (p=0.82) arasında anlamlı farklılık olmadığı fakat daha önce çocuk bakma durumu (p=0.00) ile anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca öğrencilerin %7.9’unun düşük düzeyde, %22.6’ sı orta düzeyde, %69.5’inin yüksek düzeyde çocuk sevdiği saptanmıştır.

Sonuç: Bu çalışmada hemşirelik öğrencilerinin çocuk sevme düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiş ve daha önce çocuk bakma durumu ile çocuk sevme düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır.

Anahtar kelimeler: Çocuk Sevme, Hemşirelik, Öğrenci

Close