ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Poster - 0

EG Yıldırım, S Terzi, B Kızıltan
Hemşirelik Bölümü 4. Sınıf

HEMŞİRELİK ÖĞRENCİLERİNİN MESLEKİ ÖRGÜTLENME HAKKINDA BİLGİ VE GÖRÜŞLERİ

EG Yıldırım, S Terzi, B Kızıltan
Avrasya Üniversitesi

Giriş: Mesleki örgütlenme, aynı düşünce ve inançları taşıyan belirli sayıda insanın mesleki çıkarlar doğrultusunda bir araya gelerek örgüt yapısı oluşturmasıdır. Dünyanın her yerinde, hemen her alanda bir yaşam biçimi haline gelen örgütlü olma ve bir örgüte kayıtlı olma profesyonel statü kazanma çabalarını sürdüren hemşirelik mesleği için kaçınılmaz bir olgudur. Bu çalışma ile Avrasya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin mesleki örgütlenme hakkındaki bilgi ve görüşlerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırmada örneklem seçimine gidilmeyerek 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin tamamı çalışma kapsamına alınmak istenmiş, araştırmaya katılmayı kabul eden 63 (%94) öğrenci ile çalışılmıştır. Verilerin analizi; SPSS 16.0 bilgisayar istatistik programı yardımıyla sayı, yüzde ile değerlendirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, araştırmacılar tarafından literatür desteği ile geliştirilen 14 soruluk anket formu ve 14 soruluk görüşleri belirten form kullanılmıştır. Çalışma için kurumdan ve öğrencilerden izin alınmıştır.

Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin %76,2’si 3, %23,8’i 4. sınıf öğrencisi olup, %82,5’i kız, %17,5’i erkektir. Öğrencilerin %52,4’ünün hemşirelik örgütleri hakkında bilgisinin olduğu, %63,5’inin hemşirelik örgütlerine üye olmayı düşündüğü, %57,1’inin hemşirelik örgütlerinin kurulma amaçlarını bildiği ancak %66,7’sinin hemşirelik örgütleri ile nasıl iletişime geçileceğini bilmediği görülmüştür. Öğrencilerin hemşirelik örgütleri hakkındaki olumlu görüşleri incelendiğinde; %92,1’i hemşirelik gelişimi ve bilgi birikimini arttıracağı, %76,2’si mesleği için faydalı olacağı, %69,8’i hemşirelerin haklarını koruduğu, %71,4’ü hemşireleri bir arada tuttuğu, %65’i mesleği ileriye taşıyacağı ve %76,2’si tüm hemşirelerin üye olması gerektiği görüşünde olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin hemşirelik örgütleri hakkındaki olumsuz içerikli görüşlere verdiği yanıtlar incelendiğinde; %55,5’i kendi politikalarını hemşirelere empoze edeceğine, %36,5’i hemşirelerin mesleki kararlarına karışacağına katılırken, %46’sı hemşirelik öğrencilerini yanlış yönlendireceğine, %34,9’u bireysel sorumluluk gücünü düşürdüğüne, %41,3’ü hemşirelere maddi zorluklar çıkardığına katılmamaktadır. Ayrıca öğrencilerin % 71,4’ü hemşirelik örgütlerine yeterince destek olunmadığı, %82,6’sı hemşirelik örgütlerinin yeterince bilinmediği ve %41,3’ü hemşirelik örgütlerinin işlevini yerine getirmediğini belirtmiştir.

Sonuç: Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, öğrencilerin hemşirelik örgütlerinin varlığını bildiği üye olmak istediği ancak nasıl iletişime geçileceğini bilmedikleri ayrıca, hemşirelik örgütlerine karşı olumlu görüşler belirttikleri saptanmıştır. Bu bağlamda, üniversite hemşirelik bölümü ve örgüt temsilcileri ortak çalışarak ögrencilerin, mesleki örgütlerin görevleri, işlerliği, yaptırım güçleri, üyelik koşulları ve iletişim bilgileri konusunda bilgilendirilmelerini ve mesleki örgütlerde görev almalarını sağlamalıdır.

Anahtar Kelimeler: Mesleki örgütlenme, öğrenci, hemşirelik, hemşirelik örgütleri

Close