ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Poster - 0

A Ünsal, G Kumral, N Cengiz
Ahi Evran University School of Health

ÖĞRENCİ HEMŞİRELERİN EĞİTİMLERİNE İLİŞKİN DOYUM DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

A Ünsal, G Kumral, N Cengiz
Ahi Evran Üniversitesi Sağlık Yüksekokulu

GİRİŞ: Özellikle 1990’lı yıllardan sonra yüksek öğretimde öğrenme ve öğretme faaliyetlerinde kalite çalışmalarına önem verilmeye başlanmıştır. Eğitim ve öğretimde kalite, öğrencinin şimdi ve gelecekte okuluna ve toplumuna bağlılığını arttıracak sosyal, psikolojik, ilmi ve ahlaki değerlerini geliştirecek sistemlerin sürekli iyileştirilmesi anlamına gelmektedir. Her geçen gün toplumun ve mesleki örgütlerin hemşirelerden beklentileri artmaktadır. Bu nedenle multidisipliner çalışmanın gereği olarak hemşirelerin daha iyi eğitilmeleri gerekmektedir. Bunların yanı sıra öğrenme ve öğretme faaliyetlerinin ölçülmesinde en önemli kalite göstergelerinden biri de öğrencilerin eğitimlerine ilişkin doyum düzeyleridir. Öğrenci hemşirelerin mezun olduklarında daha iyi bakım verebilmeleri için öğrencilik yıllarının oldukça verimli ve doyum verici geçmiş olması gerekmektedir. Bu düşünceler doğrultusunda planlanan bu araştırma, öğrenci hemşirelerin eğitimlerine ilişkin doyum düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır.

GEREÇ ve YÖNTEM: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmanın evrenini bir hemşirelik okulundaki 831 öğrenci oluşturmaktadır. Örneklem seçim yöntemine gidilmemiş olup evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır. Okulda olmayan ve zamansızlık nedeniyle çalışmaya katılmak istemeyen öğrencilerin dışındaki 520 (%63.2) hemşirelik öğrencisi gönüllü olarak araştırmaya dahil edilmiştir. Veriler tanıtıcı özelliklerin sorulduğu anket formu ve Öğrenci Doyum Ölçeği – Kısa Form (ÖDÖ) ile toplanmıştır. Sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, chronbach’s α, bağımsız gruplarda t testi, one way-Anova ve LSD post hoc analizleri ile veriler değerlendirilmiştir. ÖDÖ-Kısa Formu Baykal ve arkadaşları tarafından 2011 yılında Türkçe’ye uyarlanmıştır. Bu çalışmadaki ÖDÖ-Kısa Formun chronbach’s α değeri .97 olup oldukça yüksek bulunmuştur.

BULGULAR: Öğrencilerin %31.9’u 1. sınıfta okumakta, %64.6’sı kadın, %30.8’i erkek ve %69.2’si 17-21 yaş grubundadır. Çoğunlukla anneleri (%45.6) ve babaları (%30.8) ilkokul mezunudur. Öğrencilerin %60.6’sının ailelerinin geliri giderine eşit, %49.4’ü devlet/özel yurtta kalmaktadır. Sürekli ya da ara sıra sigara içenler %23.2, alkol tüketenler %12, sakinleştirici ilaç kullananlar ise %7.8 düzeyindedir. Öğrencilerinn %57.2’si sağlığını iyi olarak algılamakta, %4.4’ü kronik hastalığa sahip, %62.9’u okulu orta derecede isteyerek geldiğini, %77.9’u okul başarısını orta olarak nitelendirdiğini, %68.4’ü bölümünden memnun olduğunu belirtmiştir. Öğrenciler sürekli ya da bazen sosyal (%79.9), bilimsel (%57.6) etkinliklere ve öğrenci kulüplerine (%51.3) katıldıklarını söylemişlerdir. Öğrencilerin ölçeğin toplam puan ortalaması 3.10±.76 olarak belirlenmiştir. Ölçeğin alt boyutları ve öğrencilerin bunlardan aldıkları puan ortalamaları; öğretim elemanları (3.27±.81), okul yönetimi (3.14±.85), kararlara katılım (3.15±.86), bilimsel, sosyal ve teknik olaylar (2.97±.84), eğitim öğretimin niteliği (3.00±.87) şeklindedir. Ölçek bütününde ya da alt boyutlarda ortalama puan 1’e yaklaştıkça öğrencinin doyumunun düşük olduğu, 5’e yaklaştıkça doyumunun yüksek olduğu söylenmektedir. Bu durum dikkate alındığında öğrencilerin doyumlarının normalin üstünde yüksek olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin ailelerinin gelir durumları (p<0.05), yaşları (p<0.01) ve sınıfları (p<0.001) ile eğitimlerine ilişkin doyum düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu saptanmıştır. Yapılan ileri istatistiksel analize göre ailelerinin gelir durumu fazla olanların, 17-21 yaş grubundakilerin ve 1. sınıfta okuyan öğrencilerin diğer gruplardaki öğrencilere göre doyum düzeylerinin daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

SONUÇ: Hemşirelik öğrecilerinin eğitimlerine ilişkin doyum düzeyleri normalin az da olsa üzerinde yüksek bulunmuştur. Sonuç olarak, öğrencilerin eğitime ilişkin doyum düzeylerini her geçen gün daha fazla yükseltmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Bu konuda başta üniversite ve okul yöneticileri olmak üzere okuldaki akademik ve idari personele de pek çok sorumluluk yüklenmelidir.

Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, öğrenciler, eğitim, doyum

 

 

Close