ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Poster - 0

Ş Dülgerler*, E Sarıgül**, K Akçay**, M Çetin**, ED Kaçmaz*
*Ege University Faculty of Nursing Psychiatric and Mental Health Nursing
**Ege University

Öğrenci Hemşirelerin Manevi Destek Algılarının İncelenmesi

Ş Dülgerler*, E Sarıgül**, K Akçay**, M Çetin**, ED Kaçmaz*
*Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği
**Ege Üniversitesi

Giriş: Sağlık bakım hizmetlerinde en kapsamlı yaklaşım bütüncül bakımdır. Bütüncül bakım fiziksel, psikolojik, emosyonel, sosyal ve manevi boyutları içerir. Manevi boyutun değerlendirilmesi, bakım verilen bireylerin sağlığını iyi yönde etkiler ve iyileşme için önemli bir kavramdır. Hastalıklar bireylerin manevi iyilik halini etkiler ve birey inançları ile bir çatışma yaşarsa manevi sıkıntı yaşayabilir. Manevi sıkıntı, yaşama anlam veren ümit ve güç sağlayan inanç ve değer sisteminde bir rahatsızlık yaşayan ya da bu riski taşıyan bir grup ya da bireydeki durum olarak tanımlanmıştır. Hemşireler bakım verdikleri bireylerin yaşadığı manevi sıkıntıyı değerlendirebilmelidir. Hemşirelikte lisans eğitiminde, teorik bilgi ve klinik uygulamanın bütünleşmesi ile öğrencilerin manevi destek algılarının da değişeceği düşünülmektedir. Araştırma öğrenci hemşirelerin manevi destek algı düzeylerini belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı tipte olan bu araştırma bir hemşirelik fakültesine kayıtlı 1. Sınıfta ve 4. sınıfta okuyan öğrencilerle yürütülmüştür. Olasılıksız rastgele örnekleme yöntemi ile, araştırmaya katılmaya gönüllü olan 335 öğrenci araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler, Tanıtıcı Bilgi Formu ve Manevi Destek Algısı Ölçeği (MDA) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler ve Mann Whitney U testi kullanılmıştır.

Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin  %72.2’si birinci sınıf, %87.8’i kadındır. Öğrencilerin %53.1’i manevi bakım ile ilgili bilgiye sahip olmadıklarını belirtmiştir. Öğrencilerin manevi destek algı ölçeği puan ortalamaları 65.15±8.95 (min15-max75)’tir. Öğrencilerin manevi destek algılarının çok yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sınıfa göre öğrenci hemşirelerin manevi destek algı düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu tespit edilmiştir (U=9496.5, p<0.05). Birinci sınıfta okuyan öğrencilerin manevi destek algı düzeyleri daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Sonuç: Öğrencilerin dördüncü sınıfta manevi destek algılarının daha düşük olması, klinik uygulamada bütüncül bakım verirken manevi bakımın göz ardı edildiğini düşündürmektedir. Yapılan çalışmalarda, hemşirelerin manevi bakım ile ilgili bilgi yetersizliği olduğu ve manevi bakım verme konusunda kendilerini yeterli algılamadıkları tespit edilmiştir. Yarının hemşirelerinin bütüncül bakım verme konusunda yeterliliklerini arttırmak için, eğitim müfredatında, manevi bakıma daha fazla yer verilmesi önerilebilir. Öğrencilerin manevi destek ile ilgili bilgi ve farkındalıklarının artırılması gerektiği düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Öğrenci hemşire, manevi bakım, manevi destek algısı

Close