ÖHDER I. ULUSLARARASI
IV. ULUSAL BİREYSEL GELİŞİM GÜNLERİ KONGRESİ

View Abstract

Poster - 0

M Pürsal*, H Sevilmiş*, G Beycan Ekitli**, ED Kaçmaz**
*Ege University
**Ege University Faculty of Nursing Psychiatric and Mental Health Nursing

Öğrenci Hemşirelerin Sıkıntıyı Tolere Etme Düzeylerinin Belirlenmesi

M Pürsal*, H Sevilmiş*, G Beycan Ekitli**, ED Kaçmaz**
*Ege Üniversitesi
**Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği

Giriş: Bireyler, sıkıntıyla karşılaştıkları durumlarda, baş etme yöntemlerini kullanarak bu sıkıntıyı ortadan kaldırmaya çalışırlar. Her birey, sıkıntılarıyla başa çıkamaz ve tolere edemez. Sıkıntıyı tolere etme; olumsuz psikolojik durumları deneyimleme ve onlara dayanma kapasitesi olarak tanımlanır. Üniversite dönemi bireyler için pek çok açıdan sıkıntı veren bir deneyimdir. Sıklıkla geç ergenlik-erken yetişkinlik döneminde olan bu bireyler için, aileden ayrılıp bağımsız yaşama, yeni bir ortama girme, yeni insanlarla iletişim kurma gibi durumlara olanak sağlamanın yanı sıra yalnız yaşama, yurtta ya da evde bir düzen kurma, maddi sıkıntılar çekme, sorumlulukların artması, iş ve gelecek kaygısı gibi zorlayıcı durumları da beraberinde getirir. Bu araştırma, öğrenci hemşirelerin sıkıntıyı tolere etme düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırma, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi’nde yürütülmüştür. Sınıf mevcutlarına göre ağırlıklı tabakalama yöntemi ile seçilen ve araştırmaya katılmaya gönüllü olan 304 öğrenci, çalışmanın örneklemini oluşturmuştur. Veriler, tanıtıcı bilgi formu ve 15 maddeden oluşan Sıkıntıyı Tolere Etme Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Ölçekten en düşük 15, en yüksek 75 puan elde edilebilmektedir. Puan ortalamasının artması, sıkıntıyı tolere etme düzeyinin yükseldiğini göstermektedir. Verilerin değerlendirilmesinde, tanımlayıcı istatistikler (ortalama, sayı, yüzde dağılımları), Mann-Whitney U ve Kruskall Wallis H testleri kullanılmıştır.

Bulgular:  Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21.51±1.50’dir. Öğrencilerin  %82.9’u kadındır ve %32.9’u üçüncü sınıfta okumaktadır. Öğrencilerin %60.9’u yurtta, %73.7’si arkadaşlarıyla birlikte yaşamaktadır. Öğrencilerin %79.9’u yaşadığı sıkıntıları paylaştığını, paylaşanların %33.6’sı sıkıntılarını arkadaşlarıyla paylaştığını belirtmiştir. Öğrencilerin %89.8’i yaşadıkları sıkıntıyı tolere edebileceğini ve öğrencilerin %92.1’i yaşanan sıkıntıyı tolere edebileceğine dair umudu olduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin %46’sı sıkıntı yaşadığı durumlarda sosyal desteğini yeterli bulduğunu belirtmiştir. Öğrencilerin yaşadıkları sıkıntıyı tolere edebilmek için en sık kullandıkları ilk üç yöntem,  destek olabilecek biriyle paylaşmak (%29.3), hobiler ile ilgilenmek(%11.8) ve olumlu düşünmek (%11.5)’tir. Araştırmaya katılan öğrencilerin %13.8’i yaşadığı sıkıntıya dayanamadığını düşünerek, psikolojik rehberlik ve danışmanlık birimine başvurduğunu, %12.8’i ise başvurmak istediğini belirtmiştir. Öğrencilerin sıkıntıyı tolere etme düzeyi puanı 47.48±8.31’dir. Öğrencilerin sıkıntıya tolere edebilme algısına (U:2832.00, p<0.05) ve umudunun varlığına göre (U:2057.50, P<0.05) ölçek puanlarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir. Sorun yaşama durumunda sosyal desteğin varlığına göre ölçek puan ortalamaları arasındaki fark anlamlıdır (X2=8.608, p<0.05). Öğrencilerin, psikolojik rehberlik ve danışmanlık alma durumuna göre ölçek puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir (X2=7.269 p<0.05).

Sonuç: Araştırmaya katılan öğrencilerin sıkıntılarını tolere etme düzeylerinin yeterli olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin yaşadıkları sıkıntıyı tolere edebildikleri ve edebileceklerine yönelik umutları, sosyal desteklerini yeterli algılamaları sıkıntıyı tolere edebilme düzeyinde artışa sebep olmaktadır. Sıkıntıyı tolere edemediğini düşünerek daha önce psikolojik rehberlik ve danışmanlık birimine başvuran ve şu anda başvurmayı düşünen öğrencilerin sıkıntıyı tolere etme düzeyleri daha düşüktür. Hemşire eğitimciler, öğrencilerin sıkıntıyı tolere edememe durumunda öğrencilere destekleyici davranarak öğrencilerin baş etme becerilerini geliştirmeye yönelik yönlendirmeler yapabilmelidir. Sıkıntıyı tolere edemeyen öğrencilerin, öncelikle akademik danışmanlarına yönlendirilmeleri, gerekiyorsa psikolojik rehberlik ve danışmanlık birimine başvuru yapmaları ve takip edilmeleri açısından bilgilendirilmeleri önerilebilir.

Anahtar Kelimeler: Öğrenci Hemşire, Sıkıntı, Tolere Etme

 

Close