IV. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 23

RECTAL TRANSVERSE DIAMETER ASSESSMENT BY ULTRASONOGRAPHY IN PATIENTS WİTH LOWER URINARY TRACT SYMOTOMS FOR ACCURATE CONSTIPATION EVATUATION

Gastrointestinal and urinary system are in close anatomical relationship and a functional disturbance in one system alters the other. The aim of the present study, is to evaluate the ultrasonographic rectal transverse diameter in children with lower urinary tract symptoms and constipation.

34 cases with urinary symtoms were included in the present study. % cases were male and 29 were female. The mean age of the cases were 9.4(4-15) years . The ultrasosnographic evaluation was performed with 7.5 MHz probe by pediatric radiologist blind to clinical information. The mean rectal transverse diameter was 2.9 cm. Maximum rectal transverse diameter was measured as 5 cm at a 11 year-old girl and minimum 2 cm at a 5 year-old boy. Rectal transverse diameter were  over 3 cm in 18 cases and  below 3 cm in 16 cases.

Urinary system dysfunction is usually together with intestinal functional failure such as constipation and soiling. The evidence of intestinal problems and treatment, lowers the success rate in the treatment of  lower urinary symptoms. Positive correlation was found between the rectal transverse diameter and age, height and body weight. 3 cm is accepted the threshold in rectal transverse diameter- constipation relation.  Constipation should be questioned with the structured patient  questionnaire, visual materials such as Bristol scale and further ultrasonographic rectal transverse diameter assessment.

In conclusion, rectal transverse diameter assessment by ultrsonography could be a supplementary diagnostic tool in patients with lower urinary tract  symtoms for accurate  constipation evaluation.

ALT ÜRİNER SİSTEM SEMPTOMLARI OLAN ÇOCUKLARDA EŞLİK EDEN KABIZLIĞIN REKTUM TRANSVERSE ÇAPININ ULTRASONOGRAFİK ÖLÇÜMÜ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Gastrointestinal ve üriner sistem yakın anatomik ilişki içindedir ve bir sistemin fonksiyon bozukluğu diğer sistemi de etkilemektedir. Çalışmamızda alt üriner sistem semptomu olan çocuklarda eşlik eden kabızlığın rektum transfers çapının ultrasonografik ölçümü ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır.

Çalışmamıza alt üriner sistem semptomu olan 34 olgu dahil edilmiştir. Olgularımızdan 5i erkek 29 u kızdır. Hastalarımızın yaş ortalaması 9.4 (4-15) yıldır. Ölçümler 7.5 MHz pediatrik ultrason probu ile ayni pediatrik radyolog tarfından klinik bilgi verilmeden yapılmıştır.  Olgularımızın ortalama rektum transverse çapı uzunluğu 2.9 cm olarak ölçülmüştür. Olgularımız arasında en uzun rektum transverse çapı; 11 yaşındaki bir kız olguda 5cm olarak ölçülürken, en kısa rektum transvers çapı 5 yaşındaki bir erkek olguda 2 cm olarak ölçülmüştür. 18 olguda rektum transvers çapı 3 cm’in üzerinde, 16 olguda rektum transvers çapı 3 cm’in altında bulunmuştur.

Çocuklarda üriner sistem disfonksiyonu yüksek oranda kabızlık ve soiling gibi barsak fonksiyon bozuklukları ile birliktedir. Barsak problemlerinin saptanmasındaki yetersizlikler üriner semptomların tedavisindeki başarı oranını büyük oranda azaltmaktadır. Literatürde rektum transvers çapı ölçümleri ile yaş, boy,ağırlık arasında pozitif korelasyon saptanmıştır. Rektum transvers çapı kabızlık ilişkisinde eşik değer genellikle 3cm olarak kabul edilmektedir.  Rektum transvers çapı ölçümü ile anamnezde kabızlık sorusuna verilen cevap arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Kabızlığın dışkılama sayısı ve kıvamının sorulduğu yapılandırılmış anamnez formu ile değerlendirilmesi, Bristol skalası gibi görsel yardımcı materyaller kullanılması ve hatta ultrasonografik olarak rektum transvers çapı ölçümleriyle değerlendirilmesi gereklidir

Sonuç olarak; alt abdominal ultrasonografi  ile rektumun transvers çapı ölçümleri alt üriner sistem semptomu olan olgularda konstipasyonu doğru olarak değerlendirmek için yardımcı bir yöntem olarak kullanılabilir.

Close