IV. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 19

Reliability of Residual Urine Measurement In Children With Voiding Disorders: Comparison Between Bladder Scanning and Catheterization

Introduction

Postvoid residual urine (PVR) measurement with a bladder scanning ultrasonographic device is an easy and non invasive method. Its use has been wide spread in men and women however its accuracy and reliability in children is still under debate. The aim of this study was to investigate the reliability of PVR measurement with real time bladder scanning in comparison with catheterization in children with voiding disorders.

Patients and Method

Postvoid residual urine measurements were routinely undertaken in patients to whom urodynamics were done, in 6 months period, prospectively. Urinary catheterization was routinely done in all patients for cystometry. After uroflowmetry, residual urine was measured with a bladder scan ultrasound which readily measured the amount of PVR. After this measurement, bladder was emptied via the cystometry catheter and the drainage was noted. The age, sex and the diagnosis of the patients were also noted. The comparison between two measurements were done with paired sample t test.

Results

In one year period , a total of 254 urodynamic study was done in our unit. A total of 114 measurements were done in 89 patients. Mean age was 9±0,4 years (between 5 months to 21 years). There were 54 girls and 35 boys. The indication for urodynamics was nonneurogenic causes in 55 and neurogenic, in 34 patients. Mean PVR with ultrasonographic measurement was 56,6±6,6 ml and 56,7±7,4 ml with catheter. The difference between two measurements were statistically insignificant.

Conclusion

Real time ultrasonographıc measurement with a bladder scanning device may be an easy, feasible, and reliable method  to detect PVR in older children with voiding disorders. This method may be preferred in appropriate indications like residual urine measurement in uroflowmetry+EMG studies where urinary catheterization is not necessary.  

İşeme Bozukluğu Olan Çocuklarda Rezidü İdrar ölçümünün Güvenilirliği: Ultrasonik Ölçüm ile Kateterizasyonun Karşılaştırılması

Giriş

Ultrasonik olarak işeme sonrası rezidü tayini (İSRT) kolay ve noninvaziv bir yöntemdir. Erişkin erkek ve kadınlarda bu tekniğin kullanımı daha yaygın iken çocuklardaki kesinliği ve güvenilirliği tartışma konusudur. Çalışmanın amacı, işeme bozukluğu olan çocuklarda İSRT güvenilirliğini, gerçek zamanlı ultrasonik ölçüm ve kateterizasyon tekniklerini kıyaslayarak irdelemektir.

Hastalar ve Metod

İSRT, prospektif olarak, 6 aylık çalışma dönemi içinde ürodinami yapılan tüm hastalarda rutin olarak yapılmıştır. Sistometri yapılan tüm hastalarda sistometri kateteri ile üriner kateterizasyon işlemi uygulanmıştır. Üroflovmetri sonrası mesane ultrasonu ile İSRT işlemi yapılmıştır. Bu ölçüm sonrasında mesane sistometri katetri ile boşaltılmış ve drenaj not edilmiştir. Hastaların yaş, cinsiyet ve tanıları ayrıca kaydedilmiştir. Her iki ölçümün karşılaştırılmasında paired sample t testi kullanılmıştır.

Bulgular

Kliniğimizde bir yıllık zaman dilimi içinde toplam 254 ürodinamik inceleme yapılmıştır. Çalışma dönemi içinde toplam 89 hastada, 114 ölçüm yapılmıştır. Hastaların ortalama yaşı 9±0,4yıldır (5 ay- 21 yaş arası).Çalışmaya 54 kız, 35 erkek hasta dahil edilmiştir. Ürodinami endikasyonu, 55 hastada nonnöropatik nedenlere bağlı iken, 34 hastada nöropatik nedenlere bağlıdır. Ultrasonik ölçümle ortalama rezidü idrar miktarı 56,6±6,6 ml, kateterizasyon ile 56,7±7,4 ml olarak tespit edilmiştir. Her iki ölçüm arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.

Tartışma

Gerçek zamanlı ultrasonografik idrar rezidü ölçümü, özellikle işeme bozukluğu olan büyük çocuklarda kolay, uygun ve güvenilir bir yöntem olarak görülmektedir. Uygun endikasyonlarda, özellikle mesane kateterizasyonu gerekmeyen üroflovmetri+EMG çalışmalarında rezidü idrar ölçümü için tercih edilebilir.

  

Close