IV. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster With Presentation - 23

THE COMPARISON OF UTI RATE AND SYMPTOMS OF SPINA BIFIDA PATIENTS ACCORDING TO WHETHER USE OF HYDROPHILIC NORMAL CATHETER OR CHITOSAN COATED ANTIBACTERIAL CATHETER

Aim:The rate of urinary tract enfection (UTI) and clinical symptoms of patients with spina bifida according to type of catheters; hydrophilic normal catheter or Chitosan coated antibacterial catheter have been compared.

Material and Methods:31 patients (17 female, 14 male) were divided into two groups. Group I; hydrophilic normal cathater  (NC) (n:17; 10 female, 7 male) and group II; antibacterial cathater (AC) (n:14; 7 female, 7 male).The median age was 6 in NG and 5 in AC. UC (urine culture), urine analysis (UA) and symptoms (fever, general condition of patient) were recorded first and third months before study.  UC, UA and symptoms were recorded in every month.UC was accepted positive when more than 104 colony was present. In case of negative UC, presence of leukocyte esterase,leukocyte or nitrate were evaluated in UA. When a least two of them postive, they were accepted as positive UA (sterile pyuria).

Results:There were 6 VUR in NC group (3 grade III, 3 grade IV-V) and 6 VUR in AC group (2 grade II, 1 grade III and 3 grade IV-V). Before study, there were no statistical difference according to UC, UA symptoms in both groups (p>0.05).During study, the statistical significance had been found only in 1., 3. and 4. months for UC and UA (P<0.05). There was no statistical significance for symptoms in both groups before and during study (p>0.05).

Conclusion:Using the antibacterial cathater is benefical to decrease the incidence of urinary tract infection and sterile pyuria in patients with spina bifida performed CIC.

 

 

SPİNA BİFİDA HASTALARINDA TEMİZ ARALIKLI KATATERİZASYON İÇİN KULLANILAN HİDROFİLİK KATATERLER İLE CHITOSAN KAPLI ANTİBAKTERİYEL KATATERLERİN İDRAR YOLU ENFEKSİYONLARI AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

 

Amaç:Spina Bifida hastalarında temiz aralıklı kataterizasyon (TAK) için kullanılan hidrofilik kataterler ile Chitosan kaplı antibakteriyel kataterlerin idrar yolu enfeksiyonu oranları ve semptomları açısından karşılaştırıldı.

Materiyal ve Method: 31 hasta (17 kız, 14 erkek); Normal katater (NK) (10 kız, 7 erkek) ve antibakteriyel katater (AK) (7 kız, 7 erkek) olarak ayrıldı (median 6 ve 5 yaş). Çalışma öncesi İK (idrar kültürü), İT (idrar tetkiki) ve klinik bulgular 1 ve 3’üncü aylar için kaydedildi. Çalışma başladıktan altı ay için aylık İK, İT ve bulgular takibi yapıldı.  Üremesi olmayanlarda İT’ de lökosit esteraz, nitrit, lökosit açısından en az ikisinin pozitif olması İT pozitif olarak değerlendirildi (steril pyüri). Klinik bulgular olarak ateş, genel durum göz önünde bulunduruldu. Vezikoüreteral reflü (VUR) açısından işeme sistogramları vardı.

Bulgular:NK grubunda altı hastada VUR mevcutken (üç derece III ve üç derece IV) AK grubunda da altı hastada VUR mevcuttu (iki derece II, bir derece III ve üç derece IV). Hastaların çalışma öncesi İK, İT ve semptom açısından farkları yoktu (p>0.05). Çalışma esnasında 1., 3. ve 4. aylarda İK ve İT açısından istatistiksel anlamlılık mevcuttu (p<0.05). Ancak 2.,5. ve 6. aylarda İK ve İT açısından anlamlılık yoktu (p>0.05). Çalışma öncesi ve sırasında klinik bulgular açısından anlamlı farklılık yoktu (p>0.05). Ancak yine de çalışma boyunca AK grubunda semptom veren hasta sayısı NK grubuna göre sayısal olarak daha azdı.

Sonuç:. Antibakteriyel katater kullanılan hastalarda normal kataterlere göre daha az idrar yolu enfeksiyonu ve daha az steril pyüri görülebilir. TAK katateri kullanan spina bifida hastalarında antibakteriyel katater kullanımı daha uygundur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Close