IV. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 15

Diagnostic Value of Hydrodistention of the Ureteral Orifice

 

Purpose: To evaluate the diagnostic value of HD (hydrodistention) of the ureteral orifice.

Methods:Between January 2012 and March 2013 the HD grade in 106 ureters were prospectively assigned. A 9.5Fr Storz cystoscope with a 0-degree lens was used in all procedures. Warm saline was used and the irrigation bag was placed approximately 1 meter above the bladder level on full flow. H0 denotes absence of ureteral dilation, H1 indicates dilation of the ureteral orifice only, H2 allows visualization of the intramural ureter, H3 allows visualization extramural ureter. Indications for cystoscopy were VUR (Vesicoureteral reflux), stent removal, and diagnostic reasons.  Patients with infravesical obstruction, neuropatic bladder, severe detrussor overactivity/dysfunctional voiding, duplex system, paraureteral diverticulum, bladder exstrophy and grade 1 VUR were excluded from study. The 51 refluxing ureters were compared to 55 non-refluxing ureters. Finally, sensitivity, specificity, positive and negative predictive values, and accuracy rate of HD were evaluated.

Results:The vesicoureteral reflux group (2.17±0.55) showed a statistically higher HD grade than the non-refluxing group (1.60±0.70). Sensitivity, specificity, positive and negative predictive values, and accuracy rate of HD grading in the diagnosis of VUR were 92%, 38%, 58%, 84%, and 64% respectively.

Conclusions:Even though, HD grade is high in VUR group; and HD grading' popularity is on the increase; stil HD grading by itself has a low diagnostic value.

Üreteral orifisin hidrodistansiyonunun tanısal değeri

 

Amaç: Üreter orifislerinin HD(hidrodistansiyon)’unun tanısal değerini irdelemek.

Yöntem: Ocak 2012 ile Mart 2013 arasında 106 üreterin HD derecesi prospektif olarak değerlendirildi. Tüm işlemlerde 0-derece lensli 9.5Fr Storz marka sistoskop kullanıldı. İrrigasyon esnasında sıvı mesane seviyesinin 1 metre yukarısından ve tam akış hızında verildi ve sıvı olarak ılık serum fizyolojik kullanıldı. Üreter orifisinde hiç açılma yoksa H0, sadece orifis açılıyorsa H1, intramural üreter görülüyorsa H2, ekstramural üreter görülüyorsa H3 olarak değerlendirildi. Hastalardaki sistoskopi endikasyonları VUR(Vezikoüreteral reflü), stent çekilmesi ve diğer tanısal sebeplerdi. İnfravezikal obstruksiyon, nöropatik mesane, ciddi detrussor aşırı aktivitesi veya disfonksiyonel işeme, çift toplayıcı sistem, paraüreteral divertikül, mesane ekstrofisi ve grade 1 VUR olan hastalar çalışmadan çıkartılmıştır. Reflü olan 51 üreter, reflü olmayan 55 üreter ile karşılaştırıldı. Sonuçta, HD’un duyarlılığı, özgüllüğü, pozitif ve negatif sonucun kestirim değeri ve doğruluk oranı değerlendirildi.

Sonuç: Vezikoüreteral reflü grubunun (2.17±0.55) HD derecesi reflü olmayan gruba (1.60±0.70) göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksekti. HD derecelendirmesinin VUR tanısındaki duyarlılığı %92, özgüllüğü %38, pozitif sonucun kestirim değeri %58, negatif sonucun kestirim değeri %84 ve doğruluk oranı %64 idi.

Tartışma: Her ne kadar, VUR olan grupta HD derecesi yuksek ve HD derecelendirmesinin popularitesi günden güne artıyor olsa da, HD derecelendirmesinin tanı değeri tek başına düşüktür.

Close