IV. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 13

Effects of Dexpanthenol on the Renal Damage Induced by Partial Upper Urinary Tract Obstruction

Aim: Chronic partial upper urinary tract obstruction is the common form of problematic obstruction in children. It causes great clinical concern because it is often difficult to diagnose and treat. Chronic partial upper urinary tract obstruction can damage kidney progressively. A considerable body of evidence indicates that increased renal pelvic pressure may contribute to renal parenchymalinjury in chronic partial upper urinary tract obstruction. In the present study, we aimed to examine efficacy of trospium chloride and tolterodine on the renal parenchymalinflammatory process and upper urinary dilatation in the rats.

 Methods: Fourty  rats divided into five groups: group 1 (control), group 2 (sham), group 3 (dexapantenol), group 4 (obstruction group), group 5 (obstruction + Dexapantenol 500mg/kg/d i.p.), In obstruction groups partial upper urinary tract obstruction was induced by embedding the upper quarter of the right ureter into the psoas muscle for 7 days. At the end of the experiment period, rats were sacrificed. Serum BUN, Cre, AST and tissue ROS products were evaluated. Cortical thickness and parenchymal inflammation were evaluated with H&E staining.

Results: Group 4 animals demonstrated severe deterioration of renal morphology and a significant renal oxidative stress. Treatment of animals with Dexpanthenol markedly attenuated renal morphological alterations, reduced elevated oxidative stress products levels and restored the depleted renal antioxidant enzyme.

Conclusion: The findings imply that oxygen radicals and inflammation play a causal role in obstruction induced renal injury, and dexpanthenol exerts renoprotective effects probably by the radical scavenging and antioxidant activities with antiinflammatory effect.

Rat Üst Üriner Obstrüksiyon Modelinde Dexapantenolün Böbrek Hasarı Üzerine Etkisi

Amaç: Üst üriner sistem obstrüksiyoları böbrekte hasar oluşturarak böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Obstrüksiyon sonrası gelişen böbrek hasarından tübülointersitisyel dilatasyon, doku hipoksisi ve oksidatif stres ürünlerinin yol açtığı inflamatuar yanıt sorumlu tutulmaktadır. Dekspantenol (vitamin B5) pantotenik asidin aktif formudur.Dexpantenol (D) güçlü bir antioksidan ve antiinflamatuar ajan olup bu özelliği nedeni ile böbrek iskemisi, sistit ve kostik özofagus yanıklarının tedavisi ile ilgili durumlarda çalışılmıştır. Çalışmamızda Dexapantenolün üst üriner sistemin obstrüksiyonu sonrası gelişen böbrek hasarı üzerine etkisini incelemeyi amaçladık.  

 Metod: Çalışmada kullanılan 40 rat 5 gruba ayrıldı . Gruplar; 1 (kontrol), 2 (Sham), 3 (dexapantenol), 4 (inkomplet üreteral obstruksiyon (ÜO)), 5 (inkomplet üreteral obstruksiyon+ Dexpantenol 500 mg/kg/gün i.p.) şeklindeydi. İnkomplet üreteral obstrüksiyon için psoas üreteral gömme tekniği (deney süresi 7 gün) kullanıldı. Deney sonunda kan ve doku örnekleri alınarak ratlar sakrifiye edildi. Alınan örneklerde serum BUN, Cre, AST düzeyleri, dokuda antioksidan-oksidan seviyeleri belirlendi ve histopatolojik çalışma yapıldı.

 Sonuçlar: Obstrüksiyon  sonrası  4. grup ile 5. grup arasında BUN ve Cre açısından anlamlı fark izlenmedi. Serumdaki AST düzeyi ve dokudaki malondialdehit ve miyeloperoksidaz seviyeleri  4. grupta 5. gruba göre anlamlı düzeyde yüksek bulunurken (p<0,05), protein karbonil ve katalaz açısından anlamlı fark izlenmedi.  Histopatolojik olarak obstrüksiyon sonrası 4 grupta kortikal incelme ve inflamasyonun anlamlı düzeyde arttığı, Dexapantenolün bu artışı belirgin olarak önlediği görüldü.(p<0,05)

 Tartışma: Bu bulgular ışığında, kısmi üriner obstrüksiyonun renal hasara yol açtığı, oksidatif stres ve inflamatuar yanıtın bu hasarda önemli rol oynadığı ve dexapantenolün antioksidan ve antiinflamatuar özellikleri ile bu hasarın önlemesinde belirgin etkisinin olduğu düşünülmektedir.

 

Close