IV. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 19

A rare case vesico-ureteric reflux: Incomplete Duplication of the distal ureter ectopic opening

 

İntroduction:

Vesico-ureteral reflux (VUR) is one of the most common causes of recurrent urinary tract infections in children. Main goal is in VUR to prevent renal damage and episodes of pyelonephritis by keeping the urine sterile.

Case Report

6 month old girl with recurrent urinary tract infection was referred to our hospital. Any pathology was not determined except mild dilatation in pelvicalyceal structures in performed urinary tract ultrasonography. Therapy was started, renal damage was determined in static renal scintigraphy.Surgery  was planned since the patient had high grade reflux and renal damage. During the operation, in the cranial part of the left ureteral orifice, a third quite-thin ectopic ureteral orifice was found. Ureter was released and after almost 4 centimeter it was seen that this ureter was joining the left ureter. After excised this ectopic ureter and repairing the left ureter,  classic Cohen ureteroneocystostomy was performed bilaterally. Patient was followed almost a year and no urinary tract infection was diagnosed in the patient.

Result:

Incomplete duplications are usually seen proximally. In the middle ,both ureter combines and opens in bladder from just an orifice. As in our case,  being the duplication distally and ectopic duplicated segment opens separately is rare. We thought that the duplicated segment in our case was not determined by imaging method since it was short and thin. In similar surgical procedures, such a situation should be considered and the bladder must be carefully examined in terms of ectopic ureteral orifice.

Vezikoüretral Reflülü Nadir Bir Olgu: Distal Üreterde Ektopik Açılımlı İnkomplet Duplikasyon

 

Giriş

  Vezikoüretral reflü (VUR) çocuklarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonunun en sık nedenlerinden biridir. VUR' da ana amaç idrarı steril tutarak pyelonefrit ataklarını engellemek ve renal hasarı önlemektir. En sık duplikasyonlar şeklinde karşımıza çıkarlar. Komplet ya da inkomplet olabilirler.  Genellikle komplet çift toplayıcı sistem görülür. İnkomplet üreteral duplikasyonlar genellikle proksimaldedir ve birleşme orta seviyede olur. Distal inkomplet duplikasyonlar ise nadirdir

 Olgu:

Tekrarlayan üriner sistem enfeksiyonu nedeniyle kliniğimize refere edilen 6 aylık kız olgunun yapılan ürner sistem ultrasonografisinde pelvikaliksiyel yapılarda hafif dilatasyon dışında başka patoloji saptanmadı. Yapılan voidingsistoüretrografide ise sağda 4. derece, solda ise 5. derece reflü izlendi (Resim 1). Profilaktik dozda koruyucu antibiyoterapi başlanan olgunun statik renal sintigrafisinde renal hasar saptandı. Olgunun ateşli üriner sistem enfeksiyonları proflaksiye rağmen önlenemedi. Beş ay boyunca takip edilen olgunun hastaneye yatış sıklığı bir ayın altına düştü. Operasyon sırasında soldaki üreter orifisinin kranialinde oldukça ince ektopik üçüncü bir üreter orifisinin olduğu görüldü. Serbestleştirilen bu üreterin, yaklaşık 4 cm kadar seyrettikten sonra sol üreterle birleştiği saptandı (Resim 2). Ektopik olan bu üreter eksize edildikten ve sol üreter onarıldıktan sonra bilateral klasik Cohen üreteroneosistostomi uygulandı. Postoperatif yaklaşık bir yıldır izlenen olgu hiç üriner sistem enfeksiyonu geçirmedi.

Sonuç

     İnkomplet duplikasyonlarda daha çok proksimalde görülürler. Ortada her iki üreter birleşerek tek bir orifisten mesaneye açılırlar.  Bizim olgumuzda olduğu gibi duplikasyonun distalde olması ve duplike segmentin ektopik olarak ayrı açılması nadirdir. Olgumuzdaki duplike segmentin görüntüleme yöntemleriyle saptanamamasını kısa ve ince olmasına bağladık. Benzer cerrahi girişimlerde böyle bir durum mutlaka akla getirilmeli, ektopik üreter orifisi açısından mesane dikkatlice incelenmelidir.

Close