IV. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 5

Paraureteral Bladder Diverticula In Children

AIM:Congenital weakness of the detrusor muscle in the rear wall of the bladder leads to the formation of diverticula and the first symptom is usually urinary tract infection. The paraureteral diverticula are located next to the ureter and associated usually with vesicoureteral reflux (VUR). In order to emphasize the clinical characteristics of patients with paraureteral bladder diverticula treated in our clinic were presented.

MATERIALS AND METHODS:In this study, 18 patients (16 male, 2 female) with paraureteral bladder diverticula were studied between the years 2003 – 2013 retrospectively. The ages of the patients were between 4 and 12. The diagnosis was made with ultrasonography, voidingcystourethrography, MR urography or cystoscopy in the patients with recurrent urinary tract infection. The treatment consist of ureteroneocystostomy (UNS) and the diverticulum excision.

FINDINGS:Theparaureteral diverticula were observed bilateral in 9 patients and unilateral in 8 patients (6 patients on the right, 3 patients on the left). All patients except one patient were accompanied by VUR. This patient is at the follow-up for the moment, because the diverticulum is small in size and does not have any complications.  The grade of VUR in the patients were between 2-4, and all patients except 2 patients with reflux have various degrees of renal scarring. All operated patients were followed for at least 6 months uneventful.

RESULTS:Bladder diverticulashould be considered always in the differential diagnosis of urinary tract infections. Therefore, it must be remembered that, paraureteral located bladder diverticula can be associated with VUR and further investigations should be planned accordingly.

Çocuklarda Paraüreteral Mesane Divertikülleri

AMAÇ:Doğuştan detrusor kasının zayıflığı mesane arka duvarında divertikül oluşumuna yol açar ve genellikle ilk belirtisi idrar yolu infeksiyonudur. Üreter yanında bulunan paraüreteral divertiküller ise genellikle vezikoüreteral reflü (VUR) ile birliktedir. Paraüreteral mesane divertiküllerinin klinik özelliklerini vurgulamak amacıyla kliniğimizde sağaltılan hastalar sunulmuştur.

GEREÇ VE YÖNTEM:Kliniğimize 2003- 2013 yılları arasında başvuran ve paraüreteral mesane divertikülü tanısı konan ve yaşları 4-12 arasında olan 18 hasta (16 erkek, 2 kız) geriye dönük olarak incelenmiştir. Hastalarda sık geçirilen idrar yolu infeksiyonu nedeniyle yapılan ultrasonografi, miksiyosistoüretrografi, MR ürografi ve sistoskopi ile tanı konmuştur. Hastalara sağaltım için üreteroneosistostomi (UNS) ve divertikül eksizyonu uygulanmıştır.

BULGULAR:Hastalarımızdaki paraüreteral divertiküller 9 hastada bilateral, 8 hastada tek taraflı (6 hastada sağ, 3 hastada sol) gözlenmiştir. Bir hasta dışında hastaların tümüne VUR eşlik etmiştir. Bu hastanın divertikül boyutları küçük olduğu ve komplikasyon yaratmadığı için şu an takip edilmektedir. VUR olan hastalardaki reflü dereceleri 2-4 arasında değişmektedir ve 2 hasta hariç tüm hastalarda reflü olan böbreklerde çeşitli derecelerde skar gözlenmiştir. Opere edilen hastaların tümünde en az 6 aylık takiplerinde sorun gözlenmemiştir.

SONUÇ:İdrar yolu infeksiyonunda mesane divertikülü ayırıcı tanıda her zaman düşünülmelidir. Ancak paraüreteral yerleşimli mesane divertiküllerin VUR ile birlikte olabileceği de hatırlanarak ileri incelemeler buna göre planlanmalıdır.

 

Close