IV. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Poster - 44

OBSERVATIONS ON CIRCUMCISION AND SCAR REVISION AT THE BURIED PENIS

INTRODUCTION, PURPOSE:

Buried penis is an uncommon condition due to different anatomical abnormalities like poor skin fixation at the base of the penis, scarring after penile surgery and excessive obesity.  There are two different views about whether circumcision not made in these patients.Some authorsdefendin these casescertainlynot circumcised.Some of the authorsadvocates leaving some of the excess skin on the inside of prepisyum abolished buried penis.In our society, as well as psychological and medical aspects of circumcision to the accepted religious aspects.Therefore, in cases where the family as a whole is also assessed, and the medical opinion is shaped accordingly.

Purposeof this studyafter the circumcision scar formations wasn’t developed buried penis. If the fullcommunication with the family,  it was not observed in patients. I wanted to draw attention to this.

CASES:

We are embedded in a 2-year follow-up period 54 patients with penile circumcisions are done, leaving excess skin from the inside of prepisyumun. A few months later, in 6 cases scar developed and squeezing on the the glans.  revision of the circumcision done in these six patients.The age range of the patients between the ages of 1-4.The presenting complaint of pain in the penis and phimosis.part fibrotic scar removed and scar revision and the revision of the circumcision was performed.Again the family was informed that as a mechanical process to withdraw about a week.After the full family cooperation, scar formation was not observed in these patients.

CONCLUSION:

Because of the scar formation after the circumcision developed, buried penis should not be deprived of circumcision. In my opinion this is the time to be fully blocked family communications.

GÖMÜLÜ PENİSTE SÜNNET VE SKAR REVİZYONU GÖZLEMLERİM

GİRİŞ, AMAÇ:

  Gömülü penis, penis kökünde uygun olmayan cilt birleşmesi, penis cerrahisi sonrası nedbe ve aşırı şişmanlık gibi farklı anatomik bozukluklar sonucunda ortaya çıkan ve sık karşılaşmadığımız bir durumdur. Bu hastalarda sünnet yapılıp yapılmaması konusunda iki farklı görüş vardır. Kimi yazarlar bu olgularda kesinlikle sünnet yapılmamasını savunurken bazıları da prepisyumun iç kısmında fazla deri bırakılarak yapılan sünnette bu olgularda gömüklüğüde ortadan kaldırdığını savunmaktadır. Toplumumuzda sünnetin yapılması tıbbi yönden olduğu kadar psikolojik ve dini yönden de kabul görmektedir. Dolayısıyla olgular ailenin de içinde olduğu bir bütün olarak değerlendirilmekte ve tıbbi kanaat bu doğrultuda şekillenmektedir.

Bu çalışmadaki amacım sünnet sonrası gelişen skar formasyonlarının tek başına gömülü penis olgularıyla bağdaştırılmaması, aile kooperasyonunun tam kurulduğu olgularda bunun gözlemlenmediği üzerine dikkat çekmektir.

 OLGULAR:

Biz 2 yıllık izlem süresinde 54 gömülü penis olgusunda prepisyumun iç kısmından fazla deri bırakarak yaptığımız sünnetlerden birkaç ay sonrasında 6 olguda bu fazla bırakılan prepisyel dokunun fimotik bir halka gibi skar oluşturarak glansı içine aldığını gözlemledik ve bu 6 olgu maalesef sünnet revizyonu, skar revizyonu şeklinde ikincil ameliyata alınmak zorunda kaldı. Hastaların yaş aralığı 1-4 yaş arasındadır. Hastaların başvuru şikayeti peniste ağrı ya da tekrar idrar deliğinin kapandığı şeklindeydi.  Hastalara fibrotik kısım ince bir şekilde çıkarılarak sünnet revizyonu ve skar revizyonu yapıldı. Aileye haftada bir mekanik olarak deriyi geri çekme işlemi hakkında tekrar bilgi verildi. Aile kooperasyonu tam kurulduktan sonra bu hastalarda tekrar skar oluşumu gözlenmedi.  

SONUÇ:

Sünnet sonrası gelişen skar formasyonları nedeniyle gömülü penis olgularının sünnetten mahrum bırakılmaması gerektiği, aile kooperasyonunun tam kurulduğu olgularda bunun önüne geçildiği düşüncesindeyim.

Close