8. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Nursing Presentation - 1

A Rare Case of Disorder of Sex Development: Partial Gonadal Dysgenesis

G Karagüzel, Ş Dikmen, Ö Çömen
Akdeniz University School of Medicine Department of Pediatric Surgery, Antalya

Background/Aim: 46, XY Partial gonadal dysgenesis is a rare condition in sex development disorders (DSD). These patients usually present health centers with abnormal external genitalia. Herein, it is aimed to discuss a case of partial gonadal dysgenesis in terms of diagnosis/treatment process and nursing approaches.

Case:  Our case was admitted with a complaint of swelling in the groin during the neonatal period and a single urogenital opening was detected in the perineum on physical examination. Therefore, the case was evaluated by a multidisciplinary team and chromosome analysis (46,XY), laparoscopy (abnormal gonad on the left side), and urogenital endoscopy (urogenital sinus continuing with vaginal and uterine cervix) were performed. According to these examinations, the patient was diagnosed as 46, XY DSD. It has been decided to be raised as a female gender. As a surgical procedure, an abnormal gonad on the left side was excised and vaginoplasty was carried out. The patient is now 7 years old and her follow-up continues after vaginal dilation program me. From the first time she and her family applied to the hospital, patient-specific communication was established and the problems were listened to. In order to give a reliable answer to their questions, this situation has been shared with the relevant physicians when it is necessary. During the nursing care, attention has been paid to behave specific to the patient and her illness.

Conclusion: Cases of DSD can be pose difficulty to communicate with family and children during nursing services. In such cases, it is important to establish a long-term and trust-based communication with the family and to cooperate with physicians during nursing care.

Nadir Bir Cinsiyet Gelişim Bozukluğu Olgusu: Parsiyel Gonadal Disgenezi

G Karagüzel, Ş Dikmen, Ö Çömen
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Antalya

Önbilgi/Amaç:. 46,XY Parsiyel gonadal disgenezi cinsiyet gelişim bozuklukları arasında nadir görülen bir durumdur. Bu hastalar genellikle dış ürogenital bölgede anormal görünüm ile sağlık merkezlerine başvururlar. Burada parsiyel gonadal disgenezili bir olgunun tanı/tedavi süreci ve hemşirelik yaklaşımlarının açısından tartışılması amaçlanmıştır.  

Olgu: Bizim olgumuz yenidoğan döneminde kasıkta şişlik yakınması ile başvurmuş ve fizik muayenesinde perinede tek ürogenital açıklık saptanmıştır. Bunun üzerine olgu multidisipliner olarak değerlendirilmiş ve kromozom analizi (46,XY), laparoskopi (sol tarafta anormal gonad), ürogenital endoskopi (vajen ve uterin serviks ile devam eden ürogenital sinüs) yapılmıştır. Bunların sonucuna göre hastaya 46,XY CGB tanısı konulmuş ve dişi cinsiyet yönünde yetiştirilmesine karar verilmiştir. Cerrahi işlem olarak sol taraftaki anormal görünümlü gonad eksize edilmiş ve vajinoplasti uygulanmıştır. Hasta şu anda 7 yaşında olup vajinal dilatasyon programı sonrası izlemi devam etmektedir. Aile ile hastaneye ilk başvurdukları dönemden itibaren hastaya özgü iletişim kurulmuş ve sorunları dinlenmiştir. Sorularına güvenilir yanıt vermek için bu durum gerektiğinde ilgili hekimlerle paylaşılmıştır. Hemşirelik bakımı sırasında da hastaya ve hastalığa özgü davranılmasına dikkat edilmiştir.

Sonuç: CGB olguları hemşirelik hizmetleri sırasında aile ve çocukla iletişim açısından zorluk oluşturabilmektedir. Bu tür olgularda aile ile uzun süreli ve güvene dayalı bir iletişim kurulması ve hemşirelik bakımı konusunda hekimlerle işbirliği içerisinde olunması önemlidir.

Close