8. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 28

A New Objective Scoring System for the Prediction of Complications after Hypospadias Surgery

H Tuğtepe*, DT Thomas**, Z Çalıklı***, A Canmemiş*, R Ergün*, N Valiyev****, TE Dağlı*
*Marmara University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology, Istanbul
**Maltepe University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Istanbul
***Marmara University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Surgical Nurse, Istanbul
****Marmara University School of Medicine, Department of Pediatric Surgery

INTRODUCTION/AIM

Despite studies on the factors affecting hypospadias surgery outcomes, there is no universally accepted scoring system that predicts the development of complications, based on these factors. The aim of this study is to develop a new objective scoring system to predict the development of complications after hypospadias surgery.

MATERIAL/METHOD

The scoring system included glans diameter, groove, plate and meatal location plus the presence of chordee. For each factor, points of 1-3 (glans diameter, groove and plate) or 1-4 (meatal location or chordee) were scored (total between 5-17). Patients who underwent surgery for hypospadias between May 2011 and January 2017 with a minimum of 3-month follow-up were included. Prospectively collected data was analysed retrospectively. Patients undergoing two session repair were not included. Patients’ scores were compared with complications using ROC curves. The appropriate cut-off value was calculated using the Youden method.

RESULTS:

Five hundred and twenty-three patients with an average age of 42.0±33.7m and an average follow-up of 39.6±23.4m were included. Complications were observed in 51 (9.8%) patients. The cut-off value for optimal prediction of complications was determined as 10 with a negative predictive value of 93.9%. The complication rate of patients who had 10 or fewer points was 7.4% (n=32/430; fistula 21, glans dehiscence 9, meatal stenosis 1 and complete urethral dehiscence 1), the complication rate for those with 11 or more points was 20.4% (n=19/93; fistula 13, glans dehiscence 5 and meatal stenosis 1) (p=0.0001).

CONCLUSION:

This new objective scoring system was found to successfully predict complications after hypospadias surgery. Patients with scores of 11 and above have statistically significantly more complications. We believe this new objective scoring system will be a guide surgeons who perform hypospadias surgery.

Hipospadias Cerrahisi Sonrası Komplikasyonların Gelişimini Öngören Yeni Objektif Skorlama Sistemi

H Tuğtepe*, DT Thomas**, Z Çalıklı***, A Canmemiş*, R Ergün*, N Valiyev****, TE Dağlı*
*Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD, Çocuk Ürolojisi BD, İstanbul
**Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi A.D., İstanbul
***Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi AD, Ameliyathane Hemşiresi, İstanbul
****Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı

GİRİŞ/AMAÇ:

Hipospadias cerrahisinin sonuçlarını etkileyen faktörlerle ilgili çalışmalar olsa da, bu faktörlerin dahil edildiği ve hipospadias cerrahisi sonrası oluşacak komplikasyonları tahmin edecek, evrensel olarak kabul edilen bir skorlama sistemi bulunmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, hipospadias cerrahisi sonrası komplikasyonların gelişimini öngörecek yeni bir objektif skorlama sisteminin oluşturulmasıdır.

MATERYAL/METOD:

Skorlama sistemi; glans çapı, groove, plate, mea yerleşimi ve kordi durumuna göre oluşacak şekilde tasarlandı. Her anatomik durum için 1-3 (glans çapı, groove ve plate) veya 1-4 (mea yerleşimi ve kordi varlığı) arası puanlama yapıldı. Alınabilecek toplam skor 5-17 puan arası idi. Mayıs 2011 - Ocak 2017 tarihleri arasında yapılan ve en az postoperatif 3 aylık takibi olan hastaların prospektif toplanan verileri retrospektif olarak analiz edildi. İki seans onarım yapılan hastalar çalışmaya dahil edilmedi. Hastaların skorları ile komplikasyon gelişme durumu, ROC analizi ile değerlendirildi ve uygun cut-off değeri Youden metodu ile hesaplandı.

BULGULAR:

Çalışmaya 523 hasta dahil edildi. Hastaların ortalama yaşı 42.0±33.7 ay, ortalama postoperatif takip süresi de 39.6±23.4 ay idi. Toplam 51 hastada (%9.8) komplikasyon gelişti. Skorlama sisteminde komplikasyon öngörme cut-off değeri 10 puan olarak saptandı. Bu skorun negatif tahmini değeri %93.9 olarak hesaplandı. 10 puan ve altı alan hastalarda komplikasyon gelişme oranı %7.4 (n=32/430; fistül 21, glans açılması 9, mea stenozu 1 ve tam açılma 1), 11 ve üstü puan olan hastalarda ise %20.4 (19/93; fistül 13, glans açılması 5 ve mea stenozu 1) olarak saptandı (p=0.0001).

SONUÇ:

Yeni geliştirilmiş objektif skorlama sistemi, hipospadias komplikasyonlarını öngörmede istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Onbir ve üstü puan alan hastalarda komplikasyon gelişme oranları anlamlı olarak artmıştır. Bu yeni objektif skorlama sisteminin hipospadias onarımı yapan cerrahlara yol gösterici olacağını düşünmekteyiz.

Close