13. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 29

Pediatric Uterine Fibroids: Management of A Rare Pathology

Ö Erincin, EB Çığşar Kuzu, B Toker Kurtmen
Tepecik Education and Research Hospital, Department of Pediatric Surgery

Objective: Uterine fibroids, common benign tumors in adult women often requiring hysterectomy, are exceptionally rare in pediatrics (<15 documented cases). This report outlines the management and follow-up of an early adolescent uterine fibroid case.

Case: A 10-year-old girl presented with persistent microscopic hematuria and sudden, one-day colicky abdominal pain. She had mild dysuria without nausea, vomiting, or fever, and reported no menstrual irregularities. Physical examination revealed tenderness in the suprapubic region and both lower quadrants, refereted to us. Lab results showed only microscopic hematuria. Pelvic Doppler Ultrasound identified a 5.5 cm heterogeneous mass anterior to the uterus, while MRI confirmed a 55x42 mm intramural myoma. Hormone levels were age-appropriate, and tumor markers were negative. In the case of a patient experiencing menometrorrhagia and abdominal pain, a 3-month course of combined oral contraceptive therapy was initiated. Over a year, symptoms gradually decreased, with the uterine fibroid shrinking to 20x25 mm on the latest ultrasound. The patient is not currently receiving active treatment and is being followed up.

Conclusion: Pediatric uterine myomas are extremely rare. In adulthood, management depends on symptoms and hormonal therapy response. Pediatric treatment remains unclear. This report a case of myoma in childhood whose symptoms and lesion size regressed with medical treatment.

Pediatrik Uterin Miyom: Nadir Bir Patolojinin Yönetimi

Ö Erincin, EB Çığşar Kuzu, B Toker Kurtmen
Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Cerrahisi Kliniği

Amaç: Uterin miyomlar erişkin kadınlarda sık görülen iyi huylu tümörlerdir ve histerektominin en sık sebebidir. Pediatrik yaşta son derece nadirdir ve literatürde 15'ten az vaka rapor edilmiştir. Bu bildiride erken adölesan dönemde saptanan bir uterin miyom olgusunun tedavi ve takip süreci sunulmuştur.

Olgu: Persistan mikroskopik hematüri nedeniyle takip edilen 10 yaş kız hasta 1 gündür olan kolik vasıflı karın ağrısı nedeniyle çocuk nefroloji polikliniğine başvurdu. Hafif dizürisi olan olgunun bulantı-kusması veya ateş yüksekliği yoktu. Olgu adet düzensizliği tariflemedi. Fizik muayenede suprapubik bölgede ve her iki alt kadranda yaygın hassasiyet saptanan olgu tarafımıza yönlendirildi. Laboratuvar sonuçlarında mikroskopik hematüri dışında patoloji saptanmadı. Çekilen pelvik renkli Doppler ultrasonda uterus anteriorunda orta hattın sağına doğru uzanan 5,5 cm çaplı heterojen iç yapıda kitlesel lezyon saptandı. Manyetik rezonans görüntülemede uterus korpus anterior kesimde en geniş yerinde 55x42 mm boyutunda hiperintens görünümde intramural miyom lehine yorumlanan kitlesel lezyon görüldü. Hormon düzeyleri yaşıyla uyumluydu. Tümör belirteçleri negatifti. Takibinde menometroraji gelişen ve karın ağrıları devam eden olguya 3 ay süreyle östrojen ve progesteron içeren kombine oral kontraseptif başlandı. Bir yıldır takip edilen olgunun şikayetleri geriledi ve son ultrasonda uterustaki miyomun dejenere olarak 20x25 mm’ye kadar küçüldüğü saptandı. Şu an aktif tedavi almayan olgunun takibine devam edilmektedir.

Sonuç: Uterin miyom, çocukluk çağında nadir olarak görülen bir patolojidir. Erişkin çağda semptomatik olup olmama durumuna veya hormonal tedavi cevabına göre medikal ve/veya cerrahi olarak tedavi edilir. Çocukluk yaş grubunda tedavi algoritması net değildir. Bildirimizde çocukluk çağında medikal tedavi ile semptomlarında ve lezyon boyutunda gerileme olan miyom olgusu sunulmuştur.

Close