13. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 20

Follow-up of chronic orkalgia patient

D Dereli, Ç Arslan Alıcı, B Tokar
Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery, Division of Pediatric Urology, Eskisehir

Introduction: Orkalgia is testicular pain that occurs continuously or at variable times, can be unilateral or bilateral, restricts the individual's daily activity, and lasts for more than 3 months. There is no infection or local pathology. The etiology of chronic orkalgia may include epididymitis, unknown psychogenic trauma, tumor orchitis/epididymoorchitis, torsion, spermatocele, varicocele hernia, hydrocele, and infection. Most of the time, an etiological cause cannot be clearly revealed and this condition is called idiopathic orkalgia or testicular pain syndrome.

Case: We had three male patients, aged 14, 16 and 17, who presented with recurring testicular pain. The 14-year-old patient had pain that was more pronounced in the right testicle and was also present in the left testicle, lasting for 5 days. Scrotal doppler US showed normal testicular parenchymal blood supply. Urinary USG and uroflow were also normal. It was learned that he had similar symptoms before his story. It was learned that the 16-year-old patient had recurrent pain in the right testicle and the 17-year-old patient had recurrent pain in the left testicle, so he applied to the emergency room, and no pathology was detected in the scrotal dopplers. Chronic orkalgia was considered in the patients. Follow-up with anti-inflammatory and antibiotic therapy was recommended. At their follow-up, their pain subsided within 4 months.

Result: The first treatment for chronic orkalgia for which no cause can be identified is nonsteroidal anti-inflammatory drugs and their combinations with antibiotics. Although the infectious agent has not been demonstrated, the combination of antibiotics and NSAIDs may be beneficial. Tricyclic antidepressants and alpha adrenergic receptor blockers are also used in the treatment of chronic orkalgia of unknown cause. In cases of severe pain, stronger analgesics can be used. Pain can be treated by a team consisting of a pediatric urologist, psychologist and algologist.

Kronik orkalji hastasının takibi

D Dereli, Ç Arslan Alıcı, B Tokar
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı, Eskişehir

Giriş: Orkalji sürekli veya değişken zamanlarda ortaya çıkan, tek veya çift taraflı olabilen, bireyin günlük aktivitesini kısıtlayan ve 3 aydan uzun süren testiküler ağrıdır. Enfeksiyon veya lokal patoloji bulunmaz. Kronik orkaljinin etyolojisinde epididimit, psikojenik bilinmeyen,travma, tümör orşit/epididimoorşit, torsiyon, spermatosel , varikosel fıtık, hidrosel, enfeksiyon olabilir. Tanı ve tedavideki amaç etiyolojik nedeni ortaya koymak ve uygun tedavi planını çıkarmaktır Çoğu zaman etiyolojik bir sebep net olarak ortaya konamaz ve bu durum idiyopatik orkalji ya da testiküler ağrı sendromu olarak adlandırılır.

Olgu: Testiste tekraryan ağrı ile gelen yaşları 14,16 ve 17 olan üç erkek hastamız oldu. 14 yaşındaki hastanın 5 gündür devam eden sağ testiste daha belirgin, sol testiste de olan ağrısı vardı. Skrotal doppler usg de testis parankim kanlanmasının normal izlendi. Hikayesinden öncesinde de benzer semptomların olduğunu öğrenildi. Serviste yatırarak 3 gün izlendi. Antibiyotik ve antienflamatuar tedavisi verip taburcu edildi. 1 hafta sonra şiddetli sağ testiste daha belirgin olan bilateral testislerde ağrı ile tekrar geldi. Skrotal ultrasonunsa patoloji saptanmadı. Üriner usg ve üroflowu da normal izlendi. 16 yaşındaki hastanında tekrarlayan sağ testiste, 17 yaşındaki hastanında sol testisinde ağrısı olduğu bu sebeple acil servise başvuduğu, çekilen skrotal dopplerlerinde patoloji saptanmadığı öğrenildi. Hastalarda kronik orkalji düşünüldü. Antienflamatuar ve antibiyotik tedavisi ile takip önerildi. Kontrollerinde ağrıları 4 ay içinde geriledi.

Sonuç: Herhangi bir neden saptanamayan kronik orkaljinin tedavisi ilk basamak tedavisi olarak nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ve bunların antibiyotik ile kombinasyonlarıdır. Enfeksiyon ajanı gösterilememiş olsada antibiyotik ve NSAİ kombinasyonunu faydalı olabilmektedir. Trisiklik antidepresanlar ve alfa adrenerjik reseptör blokerleri de nedeni belirlenememiş kronik orkalji tedavisinde kullanılmaktadırlar. Şiddetli ağrı durumlarında daha güçlü analjezikler kullanılabilir. Çocuk üroloji, psikolog ve algoloji uzmanından oluşan bir ekip tarafından ağrının sağaltımı yapılabilir.

Close