13. National Pediatric Urology Congress

View Abstract

Oral Presentation - 15

The Role of Hematological Parameters in the Differential Diagnosis of Testicular Torsion and Epididymorchitis

M Sarıkaya*, MK Körez**, F Özcan Sıkı*, T Sekmenli*, M Gündüz*, İ Çiftçi*
*Selcuk University Faculty of Medicine, Department of Pediatric Surgery
**Department of Biostatistics, Faculty of Medicine, Selcuk University

Aim: The aim of this study is to evaluate the mean neutrophil/lymphocyte ratio (NLR), platelet/lymphocyte ratio (PLR), lymphocyte/monocyte ratio (LMR), systemic immune-inflammation index (SII), Systemic inflammation response index (SIRI), panimmune inflammation value (PIV), derived neutrophil/lymphocyte ratio (dNLR) and neutrophil/lymphocyte*platelet ratio (NLPR) values in the diagnostic distinction of testicular torsion (TT) and epididymorchitis (EO), which can be easily obtained by complete blood count.

Method: Demographic data and hemogram parameters of TT and EO cases treated in the pediatric surgery clinic between January 2010 and January 2023, were examined retrospectively. NLR, PLR, LMR, SII and SIRI values obtained from hemogram parameters were statistically compared between groups.

Results: After the inclusion and exclusion criteria were determined, the 181 patients included in the study were divided into three groups: Control (n = 60), TT (n = 64) and EO (n = 57). The mean ages of the groups were 9.80±2.07, 13.38±4.26 and 10.95±4.07 years, respectively. TT patients were older than the other two groups. The highest NLR, LMR, SIRI, SII, PIV, dNLR and NLPR values were found in the TT group, and these values were significantly higher than the orchitis patients and the control group. In addition, NLR, LMR, SIRI, SII, PIV, dNLR and NLPR levels of EO patients were significantly higher than the control group. No significant difference in PLR value was observed between study groups. NLR, LMR, SIRI, SII, PIV, dNLR and NLPR, among the inflammation indices other than PLR, showed statistically significant diagnostic performance in distinguishing torsion from orchitis.

Conclusion: Various difficulties are encountered in the use of doopler ultrasonography, which is used as the gold standard examination in the differential diagnosis of acute scrotum cases, in cases in the pediatric age group. This situation has led to the need to use new markers for the differential diagnosis of acute scrotum cases. Inflammatory markers obtained from routinely performed low-cost complete blood count for the differential diagnosis of TT-EO can be used as helpful parameters in distinguishing acute scrotal pathologies such as TT and EO.

Testis Torsiyonu Epididimorşit Ayrıcı Tanısında Hematolojik Parametrelerin Rolü

M Sarıkaya*, MK Körez**, F Özcan Sıkı*, T Sekmenli*, M Gündüz*, İ Çiftçi*
*Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı
**Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı

Amaç: Bu çalışmanın amacı, tam kan sayımı ile kolaylıkla elde edilebilen ortalama nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR), lenfosit/monosit (LMR), sistemik immün-inflamasyon index (SII), sistemik inflamasyon yanıtcindexi (SIRI), panimmün inflamasyon değeri (PIV), derived nötrofil/lenfosit oranı (dNLR) ve nötrofil/lenfosit*platelet oranı (NLPR) değerlerinin, testis torsiyonu (TT) ve epididimorşitin (EO) tanısal ayrımındaki rolünü değerlendirmek.

Yöntem: Ocak 2010- Ocak 2023 yılları arasında Çocuk cerrahisi kliniğinde tedavi edilen TT ve EO olgularının demografik verileri ve hemogram parametreleri retrospektif olarak incelendi. Hemogram parametrelerinden elde edilen NLR, PLR, LMR, SII ve SIRI değerleri gruplar arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı.

Bulgular: Dahil etme ve dışleme kriterleri belirlendikten sonra çalışmaya dahil edilen 181 hasta Kontrol (n=60), TT (n=64) ve EO (n=57) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Grupların yaş ortalamaları sırasıyla 9.80±2.07, 13.38±4.26 ve 10.95±4.07 yıl idi. TT hastaları diğer iki gruba göre daha yaşlı idi. En yüksek NLR, LMR, SIRI, SII, PIV, dNLR ve NLPR değerleri TT grubunda bulundu ve bu değerler orşit hastalarına ve kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. Ayrıca EO hastalarının NLR, LMR, SIRI, SII, PIV, dNLR ve NLPR düzeyleri de kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksekti. Çalışma grupları arasında PLR değerinde anlamlı bir farklılık gözlenmedi. PLR dışındaki inflamasyon indekslerinden NLR, LMR, SIRI, SII, PIV, dNLR ve NLPR torsiyonun orşitten ayırt edilmesinde istatistiksel olarak anlamlı tanısal performans gösterdi.

Sonuç: Akut skrotum olgularının ayrıcı tanısında altın standart tetkik olarak kullanılan doopler ultrasonografi kullanımında pediatrik yaş grubundaki olgularda çeşitli güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Bu durum akut skrotum olgularının ayrıcı tanısı için yeni belirteçlerden yararlanılması ihtiyacını doğurmuştur. TT-EO ayrıcı tanısı için rutin olarak yapılan düşük maliyetli tam kan sayımından elde edilen inflamatuar belirteçler, TT ve EO gibi akut skrotal patolojilerin ayırt edilmesinde yardımcı parametreler olarak kullanılabilir.

Close